Zes conclusies: Memphis-experiment mislukt, onverwachte opsteker voor Oranje

Zes conclusies: Memphis-experiment mislukt, onverwachte opsteker voor Oranje

Gepubliceerd: donderdag 12 november 2020 om 00:00do 12-11-2020 om 00:00

Het Nederlands elftal heeft in Amsterdam gelijkgespeeld tegen Spanje. Het vriendschappelijke duel eindigde door doelpunten van Sergio Canales en Donny van de Beek in 1-1. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Zwak voor rust, sterk na rust
Oranje speelde in de Johan Cruijff Arena een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was ronduit zwak: de verdediging werd bij vlagen op een hoop gespeeld door de Spanjaarden en in de aanval was het veel te voorspelbaar. Na rust, met invallers Stefan de Vrij, Denzel Dumfries, Davy Klaassen en Calvin Stengs, was de energie terug. Het resultaat: een veel betere eerste helft, met directe passes én twee teams die wilden aanvallen.

Roofbouw op internationals
"Het gaat ten koste van de gezondheid van spelers, maar money rules, the show must go on", zei Frank de Boer een dag voor Nederland - Spanje over het moordende speelschema van zijn internationals. De voetbalwereld piept en kraakt in dit propvolle coronaseizoen. Het leidt tot een ware golf van blessures. Na amper vijf minuten werd Nathan Aké - klassieke hamstringblessure - het volgende slachtoffer.

Memphis-experiment mislukt
Ronald Koeman zette Memphis steevast - en met veel succes - in de spits. Opvolger Frank de Boer deed het woensdagavond anders: Memphis moest het vanaf de linkerkant laten zien. Conclusie: experiment mislukt. De Oranje-vedette sjokte ongeïnspireerd over het veld en mist een megakans. In Spanje, waar FC Barcelona hem met open armen staat op te wachten, zullen ze niet onder de indruk zijn.

Wijndal uithangbord van debutantenfabriek AZ
De laatste vijf debutanten van Oranje speelden allemaal voor AZ: Marco Bizot, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal, Myron Boadu, Calvin Stengs. Sinds het EK van 2004 leverde AZ meer debutanten af bij Oranje dan elke andere club (23). De beste speler tegen Spanje was óók een AZ'er: Wijndal speelde een uitstekende wedstrijd. Is hij dan de vaste Oranje-linksback voor de komende jaren?

 

De Boer nog zonder overwinning
Mexico, Bosnië-Herzegovina, Italië en Spanje: De Boer wacht nog op zijn eerste zege als bondscoach van het Nederlands elftal. Deze wedstrijd geeft voldoende aanleiding om te denken dat het komende zondag tegen Bosnië-Herzegovina en/of volgende week woensdag tegen Polen toch moet gaan lukken.

WK-opsteker Oranje
Wie dacht dat de oefeninterland tegen Spanje alleen om prestige ging, heeft het mis: met het gelijkspel doet Nederland goede zaken voor het WK in 2022. De loting wordt op 7 december gehouden en daarbij wordt de FIFA-ranglijst gehanteerd, zoals die wordt opgemaakt na deze interlandperiode op 18 november. Oranje moet eind november bij de eerste tien Europese landen op de FIFA-ranking zitten. Op dit moment zit Oranje precies bij die tien, met een kleine voorsprong op nummer elf Zwitserland. De remise tegen nummer zes Spanje brengt welkome punten in het laatje. Extra lekker: Zwitserland verloor van België.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws