Voormalig wonderkind (28) zonder club: 'Ik kon voor 10 jaar bij Barça tekenen'

Voormalig wonderkind (28) zonder club: 'Ik kon voor 10 jaar bij Barça tekenen'

14-11-2020 15:57 Laatste update: 16:10
59

John Bostock zit op zijn 28ste zonder club, maar gold tijdens zijn tienerjaren als toptalent. FC Barcelona was zelfs bereid om bijzonder ver voor hem te gaan, vertelt hij aan de BBC.

Bostock doorliep de jeugdopleiding van Crystal Palace en was pas vijftien (!) toen hij in 2007 zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelde. De middenvelder stond toen al bekend als wonderkind. "Alle topclubs die je kunt noemen hadden interesse in mij. FC Barcelona, Real Madrid, Internazionale, Manchester United, Chelsea, Liverpool", somt hij op. Barça maakte serieus werk van de geboren Londenaar. "Toen ik veertien was, hebben ze mij een tienjarig contract aangeboden. Ronaldinho was mijn idool, ze stuurden een gesigneerde poster op: voor John, van Ronaldinho. Die heb ik nog steeds thuis liggen."

In 2008 – toen Bostock nog altijd pas zestien was – nam Tottenham Hotpsur hem voor twee miljoen euro over van stadgenoot Crystal Palace. De overstap bleek groter dan verwacht. "Het voelde aanvankelijk niet zo, maar het was een totaal andere club dan Crystal Palace. Voor elke positie hadden ze twee internationals. Als je kijkt naar de spelers die ik voor me had... Luka Modric zou later de Ballon d'Or winnen en Gareth Bale liep er ook nog rond."

Dat hij het uiteindelijk niet redde bij Tottenham, kwam hard aan bij Bostock. "Zolang als ik me herinner, wilde ik de állerbeste worden, de Ballon d'Or winnen, net als Ronaldinho. Als dat me niet zou lukken, zou ik falen." De middenvelder begon aan een zwerftocht over de wereld en speelde voor dertien clubs in Engeland, België, Frankrijk, Turkije en Canada. "Maar ik heb nergens spijt van, ook niet dat ik niet naar Barcelona ben gegaan. Misschien had ik toen niet weg moeten gaan bij Crystal Palace. Maar het hoort bij het leven, beslissingen nemen die je achteraf niet had moeten nemen."