Drie verrassende fouten: waarom Ajax weinig tot geen moeite had met Midtjylland

Drie verrassende fouten: waarom Ajax weinig tot geen moeite had met Midtjylland

Gepubliceerd: donderdag 26 november 2020 om 10:30do 26-11-2020 om 10:30

Laatste update: donderdag 26 november 2020 om 10:38do 26-11-2020 om 10:38

Op de dag dat Diego Armando Maradona de aarde verliet, deed Ajax goede zaken in de Champions League. FC Midtjylland werd simpel verslagen, mede door fouten die de Denen zelf maakten. Wat was het plan van Ajax en wat deed Midtjylland fout?

Door Evert van Zoelen

Ajax met de normale structuren
Waar Europese wedstrijden nog weleens beginnen met originele, uitgekiende plannen, zoals Ajax bijvoorbeeld tegen Liverpool deed, is dat deze keer bij Ajax niet het geval. De Amsterdammers spelen vanuit de vertrouwde 4-2-3-1 formatie. Zoals gebruikelijk wordt dit in balbezit een 3-1-5-1-achtige opstelling. De backs Nicolás Tagliafico en Noussair Mazraoui gaan hoog staan en buitenspelers Dusan Tadic en David Neres hebben de vrijheid om naar binnen toe te bewegen.


Ryan Gravenberch zakt uit in de opbouw. Bron: Ziggo Sport.

In de opbouw is het de achttienjarige Gravenberch die zich laat uitzakken naast de verdediging om de opbouw te ondersteunen. Verdedigend stapt Ajax, zoals we van ze gewend zijn, met de back door. Dit keer is het rechtsbuiten Neres die samen met spits Lassina Traoré de centrale verdedigers vastzet. Wanneer Midtjylland de linksback bereikt, stapt Mazraoui door om druk te geven. De centrale verdedigers gaan één-tegen-één staan.


Neres en Traore zetten de centrale verdedigers vast. Mazroui stapt door naar de back. Bron: Ziggo Sport.

Het plan van Midtjylland
In tegenstelling tot Ajax lijken de Denen zich wel speciaal te hebben ingesteld op deze wedstrijd. In balbezit kiest Midtjylland ervoor om rechtsbuiten Anders Dreyer veel naar binnen toe te laten trekken. Dit zorgt ervoor dat Tagliafico mee gaat, waarna Midtjylland de ruimte die openkomt aan de zijkant probeert te benutten door spits Sory Kaba een loopactie die kant op te laten maken.


De buitenspeler van Midtjylland trekt Tagliafico mee naar binnen, de spits probeert de ruimte in de hoek te benutten. Bron: Ziggo Sport.

Daarnaast proberen de Denen bij balverovering snel om te schakelen. Er wordt vooral geprobeerd om de ruimte achter de hoge backs van Ajax te benutten, waarna rechtsbuiten Dreyer een diagonale loopactie in de ruimte achter de verdediging maakt. Dit leidt enkele keren tot kleine tegenstoten van de Denen.

Hoe Midtjylland zichzelf in eigen voet schiet
Naast het feit dat Ajax kwalitatief gezien beter is en het spel domineert, maakt Midtjylland het zichzelf ook nog extra lastig op een drietal onderdelen.

1. Het elftal staat niet compact tijdens het verdedigen
Lef kan Midtjylland niet ontzegd worden. Waar de meeste ploegen inzakken tegen een sterkere tegenstander, proberen de Denen Ajax hoog vast te zetten en wanneer dit niet lukt minstens halverwege de helft. Inzakken tot eigen helft zit er niet in.

Of het slim is, is vers twee. De aanvallers van Midtjylland stappen vaak naar voren toe, maar de verdedigers lijken het niet erg te zien zitten om met veel ruimte in hun rug te spelen. Dit leidt er constant toe dat het elftal van Midtjylland uit elkaar gerekt wordt en de afstand tussen de aanvallers en de laatste lijn zo'n 40-50 meter is. Hierdoor kan Ajax vaak vrij gemakkelijk een vrije middenvelder vinden of iemand tussen de linies inspelen. Hier komt uiteindelijk de tweede goal uit.


De opbouw naar de 2-0: Midtjylland kantelt erg ver naar de kant van de bal, maar wanneer er niet genoeg druk op de bal is ligt er erg veel ruimte tussen de linies. Bron: Ziggo Sport.

2. De restverdediging is niet georganiseerd
Bijna elke keer dat Ajax de bal op eigen helft verovert, heeft de ploeg van Ten Hag de kans om een gevaarlijke counter op te zetten. Midtjylland staat bij balverlies niet goed georganiseerd, er zijn geen spelers die meteen druk op de bal kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat de rest van het team zich weer achter de bal kan organiseren.

De spelers die wel drukzetten staan vaak te ver weg, waardoor zij én geen druk op de bal krijgen én de verdediging niet meer kunnen ondersteunen doordat ze naar voren toe druk zetten. Dit heeft ook deels met kwaliteit te maken. De Denen kunnen de bal niet lang genoeg in de ploeg houden om in balbezit een structuur te creëren die het elftal in staat stelt om goed druk te kunnen geven wanneer de bal verloren wordt. Het is dat Ajax, vooral in de eerste helft, niet zorgvuldig met de kansen omgaat.

3. Midtjylland probeert op te bouwen wanneer het niet kan
Bij doeltrappen speelt Midtjylland de bal steevast lang om daar vanuit de tweede bal door te voetballen. Vanuit open spel probeert de ploeg af en toe wel om van achteruit verzorgd op te bouwen. Het nadeel dat de ploeg hierdoor ondervindt is dat, wanneer Ajax geconcerteerd is bij het drukzetten, de bal vaak in de eerste fase van de opbouw verloren wordt.

Een voorbeeld hiervan is de 3-0. Midtjylland probeert van achteruit op te bouwen en weet een vrije speler te vinden. Er is echter geen vervolg en vanuit de omschakelsituatie die daarna ontstaat weet Ajax meteen de 3-0 te maken.


Ajax verovert de bal in de opbouw en met één pass weten de Amsterdammers een drie-tegen-twee situatie te creeren waarna Neres de 3-0 maakt. Bron: Ziggo Sport.

Vervelende nasmaak
Wat bij Ajax vooral zal blijven hangen is niet zozeer dat de Amsterdammers met wat meer concentratie en precisie ook met 6-0 of 7-0 had kunnen winnen, maar vooral dat ze door de winst van Atalanta Bergamo bij Liverpool (0-2) nog steeds geen afstand hebben kunnen nemen.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws