Zeven Ajax-conclusies: moordend schema, doelstelling al bereikt, 9 december D-Day

Zeven Ajax-conclusies: moordend schema, doelstelling al bereikt, 9 december D-Day

Gepubliceerd: woensdag 25 november 2020 om 23:45wo 25-11-2020 om 23:45

Laatste update: woensdag 25 november 2020 om 23:54wo 25-11-2020 om 23:54

3-1 tegen FC Midtjylland, zeven punten na vier Champions League-wedstrijden. Ajax is er nog lang niet, maar ligt op koers voor Champions League-overwintering. Wat zijn we wijzer geworden na deze voetbalavond? VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Neres is eindelijk los
Chelsea-Ajax op 5 november 2019 was zijn laatste wedstrijd van het vorige seizoen: David Neres had daar niet op gerekend en had flink te lijden onder zijn slepende meniscusblessure. De Braziliaan vreesde zelfs voor zijn carrière, maar is ruim één jaar later is hij weer helemaal terug. Zijn goal tegen Heracles Almelo was al een stap in de goede richting, zijn glansrol tegen FC Midtjylland de bevestiging.

Interessante cornervariant
Tadic op Neres, weer op Tadic, terug naar Blind en dan gaat de bal alsnog voor de goal. Erik ten Hag was niet tevreden over de spelhervattingen van Ajax en besloot te trainen op standaardsituaties. Dat leverde dus deze cornervariant op, maar geen doelpunten. Zal Ajax hiermee doorgaan of heeft Ten Hag ook nog andere varianten in petto?

Verdedigende as een stuk stabieler
In Denemarken was het bibberen geblazen. Daley Blind kon het niet belopen op het middenveld en het centrale duo Perr Schuurs-Lisandro Martínez oogde onzeker. Blind zakte woensdag één linie terug en Schuurs oogde een stuk zelfverzekerder. Ajax kwam ditmaal nauwelijks in de problemen tegen de Denen.

Moordend schema, ook pijntjes bij Blind
Tot zover de wedstrijd zelf, tijd om de schade op te meten. Ajax speelde op 13 september zijn eerste wedstrijd van het seizoen, werkte woensdag nummer dertien af en komt voor de feestdagen nog eens acht keer in actie. Dat er af en toe een speler wegvalt, is natuurlijk onvermijdelijk. Noussair Mazraoui, Davy Klaassen en Zakaria Labyad waren al niet honderd procent fit, maar nu moet ook Blind onderzocht worden door de medische staf. Volgens Ten Hag was het een wissel uit voorzorg. Het is voor Ajax te hopen dat de blessure van de strateeg inderdaad meevalt.

Slecht nieuws uit Liverpool
Drie weken terug merkten we op dat Ajax op precies het goede moment tegen Liverpool zou kunnen spelen. Niet dus. Atalanta Bergamo had thuis met 0-5 verloren van The Reds, maar herpakte zich met een 0-2 overwinning op Anfield. Liverpool had nu al door kunnen zijn, maar moet nog vol aan de bak tegen Ajax.

Atalanta-thuis sowieso cruciaal
De stand van zaken, met nog twee wedstrijden te gaan: Liverpool heeft negen punten, Ajax en Atalanta volgen met zeven. Of Ajax nu wel of geen bonuspunt(en) pakt tegen Liverpool, de afsluiter op 9 december wordt in ieder geval doorslaggevend. Als Ajax La Dea thuis verslaat, is het sowieso door: als er verloren wordt, is het vrijwel zeker uitgeschakeld (mits Liverpool zich niet laat verrassen door FC Midtjylland). Voorlopig wordt Atalanta afgehouden op basis van onderling resultaat. Maar blijft dat ook zo?

Doelstelling al bereikt
Ten Hag en Gravenberch legden het duidelijk uit tijdens de persconferentie: Ajax heeft de ambitie om de laatste zestien van de Champions League te halen, maar Europese overwintering is in eerste instantie de doelstelling. Deze is na vier poulewedstrijden al bereikt: Ajax kan niet meer ingehaald worden door FC Midtjylland en is in ieder geval al zeker van Europa League na de winterstop. Of er meer in zit, dat weten na Liverpool-uit (1 december) en Atalanta-thuis (9 december).

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Op welke plek eindigt Ajax in zijn Champions League-poule?

1
21%
2
54%
3
25%
(1503 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws