Zeven conclusies: historische soap, Ajax kan Liverpool op juiste moment treffen

Zeven conclusies: historische soap, Ajax kan Liverpool op juiste moment treffen

04-11-2020 00:00
35

Van harte ging het zeker niet, maar Ajax kan met een opgelucht gevoel terug naar Nederland. De door coronabesmettingen geteisterde ploeg had de handen vol aan FC Midtjylland, maar won uiteindelijk met 1-2 van de Deense kampioen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een moeizame voetbalavond, met een wonderlijke aanloop.

Een nu al historische Coronasoap
Laten we positief beginnen: Ajax beleefde een verre van ideale voorbereiding, maar sleepte tóch drie o zo belangrijke Champions League-punten binnen. Midtjylland-uit in 2020 zal voor altijd herinnerd worden aan de Coronasoap. De massale corona-uitbraak daags voor de wedstrijd en het vlak voor de aftrap invliegen van een paar belangrijke spelers: het zal zich vast dieper in het collectieve geheugen nestelen dan de wedstrijd.

Stof tot nadenken voor Ten Hag
Heel overtuigend was het echter niet in de MCH Arena in Herning: en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Hoe is het mogelijk dat Ajax de controle zo uit handen gaf, terwijl ze binnen een kwartier al met 0-2 voor stonden? Trainer Erik ten Hag en zijn assistenten hebben genoeg te bespreken tijdens de terugreis. Als Ajax nog eens zo speelt, zou het heel wat slechter af kunnen lopen, zeker met FC Utrecht zondag als tegenstander.

Blind mist Klaassen
Qua techniek, spelinzicht en gevoel voor positie is hij misschien de beste speler die Ajax heeft. In de eerste helft tegen FC Midtjylland was Daley Blind echter op zijn kwetsbaarst: hij kon de ruimtes op het middenveld niet belopen en de Denen liepen Ajax een paar keer onder de voet. Na rust ging het een stuk beter, nadat de vlak voor aankomst aangekomen Daley Klaassen zijn maatje kwam vergezellen op het middenveld.

Promes mist Ziyech
Rafael van der Vaart had het eerder op de dag over de 'onvervangbare' Hakim Ziyech. "Hij liet Promes een wereldspeler lijken. Nu die ballen niet meer komen, zie je dat Promes het lastig heeft." De linksbuiten van dienst zoekt inderdaad nog naar zijn vorm, terwijl hij vorig seizoen nog een koningskoppel met Ziyech vormde. Zijn optreden in Denemarken zal Promes ook niet over het dode punt heen hebben geholpen.

Het Onana-mirakel
Het leek er even op dat Kjell Scherpen het moest doen, maar Ajax kon alsnog met Andre Onana aantreden. De sluitpost bewees vervolgens hoe belangrijk hij voor Ajax is: de Amsterdammers wankelden na de aansluitingstreffer van Anders Dreyer, maar Onana bleef overeind. Waarom is De Kat uit Kameroen in al die jaren nooit opgepikt door een internationale topclub? Eigenlijk is het een wonder dat hij nog bij Ajax speelt, al zullen daar natuurlijk niet rouwig om zijn in Amsterdam.

Op koers voor Champions League-overwintering
Hoe matig het spel ook was: Ajax deed wat het moest doen in Denemarken én zag Liverpool uithalen op bezoek bij Atalanta. Als The Reds ook thuis winnen van Atalanta, zijn ze al geplaatst wanneer Ajax naar Anfield komt: het kan een factor van belang zijn in Ajax' en Atalanta's strijd om plek twee. Ajax is al bijna verzekerd van een Europa League-vangnet, maar wil uiteraard meer.

Machtovername op de coëfficiëntenlijst?
Ajax heeft dinsdag 0,4 punt gepakt voor nummer 9 Nederland, dat nummer 8 België inmiddels voor het grijpen heeft: 34,300 om 34,200. Woensdag Club Brugge-Borussia Dortmund en donderdag drie Belgische en drie Nederlandse clubs in de Europa League. Het zou zomaar kunnen dat we donderdag om 23.00 uur de champagne kunnen ontkurken.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)