Zeven conclusies na mooie EL-avond: kwartet Nederlandse clubs kan overwinteren

Zeven conclusies na mooie EL-avond: kwartet Nederlandse clubs kan overwinteren

Gepubliceerd: donderdag 26 november 2020 om 23:30do 26-11-2020 om 23:30

Laatste update: donderdag 26 november 2020 om 23:33do 26-11-2020 om 23:33

De vierde Europese speelronde van dit seizoen zit er op. De Nederlandse ploegen zetten stuk voor stuk uitstekende prestaties neer en zorgden ervoor dat ze overwintering in Europa nog in eigen hand hebben. VoetbalPrimeur trekt conclusies na een heerlijk Europa League-avondje.

Spitspositie blijft probleemkind voor Advocaat
De voortekenen waren nog zo goed. Nicolai Jörgensen was weer fit en kon weer in de punt van de aanval spelen nadat Bryan Linssen een aantal wedstrijden als gelegenheidsspits moest optreden. Afgelopen weekend tegen Fortuna kon de Deen echter al niet imponeren en tegen CSKA miste hij een grote kans, waarna hij tot overmaat van ramp ook nog rood kreeg. Róbert Bozeník is nog geblesseerd, maar zal na zijn herstel op een kans rekenen. 

Feyenoord toont zich weer een volwassen ploeg
Met tien man ruim een half uur standhouden in een uitwedstrijd bij CSKA Moskou in ontzettend koude omstandigheden: dat is niet veel ploegen gegeven. Feyenoord slaagt daar wel in. De ploeg van Advocaat heeft karakter, strijdlust en is volwassen geworden. Daardoor werd er een punt weggehaald uit de Russische hoofdstad en kon er bijvoorbeeld afgelopen weekend ook met tien man gewonnen worden van Fortuna Sittard.

De uitvoering van PSV is nog niet naar de wens van Schmidt
Het 'Volgassfussball' van de Duitse oefenmeester wordt al sinds juli ingeslepen op De Herdgang, maar echt succesvol is dat toch niet te noemen. Ook tegen PAOK ging het zeker niet van een leien dakje: de omschakeling mislukte zo nu en dan faliekant en er werd veel ruimte weggegeven. Olivier Boscagli moest zelfs in zijn eentje opboksen tegen vier Griekse aanvallers die zijn kant op kwamen. Dat moet echt beter.

Zahavi is niet de topaankoop waarop werd gehoopt
De Israeliër werd met veel bombarie binnengehaald en dat was ook wel begrijpelijk. Zijn cijfers liegen er niet om, maar in het PSV-shirt gaat het niet bepaald vanzelf. Afgelopen weekend tegen FC Twente was de spits een aantal keer veel te zelfzuchtig en ook in het Europa League-treffen speelde hij beroerd. Zijn wissel, waar hij duidelijk niet tevreden mee was, was niet meer dan terecht. Is zijn positie nog wel te handhaven?

AZ trekt lering uit voetballes in Baskenland
Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Real Sociedad liet trainer Arne Slot al doorschemeren dat hij hoopte dat zijn ploeg liet zien waar het toe in staat is. Dat deed AZ met verve: ze verdedigden wanneer het moest en zochten de aanval wanneer het kon. De voetbalshow die de Basken in San Sebastian weggaven is een goed leermoment geweest voor de Alkmaarders, die de wetten van het topvoetbal steeds beter begrijpen.

Stengs is klaar voor een stap hogerop
In Oranje liet de vleugelaanvaller van AZ al zien mee te kunnen met het niveau van zijn ploeggenoten en die lijn trekt hij in Alkmaar moeiteloos door. Stengs was de absolute uitblinker in het team van trainer Arne Slot en het lijkt er op dat hij komende zomer (of misschien zelfs in januari al) niet meer te houden zal zijn voor technisch directeur Max Huiberts. Voordeel daarvan is dat de penningmeester in Alkmaar zich mag verheugen op een mooi zakcentje.

Een fantastische Europese week voor het Nederlandse voetbal
Overwinningen voor Ajax en PSV en knappe gelijke spelen voor Feyenoord en AZ: het Nederlandse voetbal heeft er wel eens slechter op gestaan in Europa. De Amsterdammers zijn al zeker van overwintering, al is het nog onduidelijk in welk toernooi, en de drie clubs in de Europa League staan er ook uitstekend voor. Wie weet kunnen we na de jaarwisseling voor het eerst sinds negen (!) jaar wel genieten van vier clubs in de knock-outfase van de Europese toernooien.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws