Ajax doet Lang voor klein bedrag weg: 'Echt onverstandig zou ik het niet noemen'

Ajax doet Lang voor klein bedrag weg: 'Echt onverstandig zou ik het niet noemen'

Gepubliceerd: vrijdag 27 november 2020 om 12:30vr 27-11-2020 om 12:30

Laatste update: vrijdag 27 november 2020 om 16:05vr 27-11-2020 om 16:05

Noa Lang heeft met drie goals in vijf wedstrijden zijn stempel al weten te drukken bij Club Brugge. Wat staat hem nog te wachten, waar ligt zijn top en heeft Ajax hem niet te makkelijk laten gaan? VoetbalPrimeur spreekt daarover met Glenn Schrader, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be, en Peter 'T Kint van Sport/Voetbalmagazine.

Lang had bij Ajax geen basisplek en koos met een transfer naar Club Brugge eieren voor z'n geld, ondanks dat hij in Amsterdam tot 2024 kon bijtekenen. Schrader kijkt er niet van op dat Lang meteen een basisplaats kreeg en begon te scoren. "Echt verrast heeft hij mij niet, omdat ik wel enigszins had verwacht dat hij het goed zou doen bij Club Brugge. Mede door de slechte vorm van veel spelers voorin was het ook al snel duidelijk dat hij meteen veel minuten zou krijgen", zegt hij tegen deze website.

'Ajax is groter dan Club Brugge'
"Een stap vooruit is Club Brugge niet, want ik vind Ajax nog steeds een grotere club", zegt Schrader over de vergelijking tussen Ajax en Club Brugge, dat vaak het Ajax van België wordt genoemd. "Maar voor Lang is het wel een stap vooruit omdat hij de bank van Ajax inruilt voor een basisplek bij Club Brugge. Hij zal nu in België en in Europa wekelijks spelen en doet dat in een goede omgeving met een hypermodern trainingscomplex. Bij zijn presentatie gaf hij ook aan dat het complex van Club Brugge moderner is dan dat van Ajax, dus op dat vlak maakt hij dan weer wel een stap vooruit."

Lang is goed begonnen aan zijn avontuur in België, maar 'T Kind loopt nog niet de polonaise. Hij denkt dat de aanvaller tijd nodig heeft om te aarden en ziet nog een hoop verbeterpunten. "Mijn gevoel is - voorlopig - ook niet dat Noa veel scorend vermogen heeft en plots een lawine aan doelpunten gaat maken. Dat kan nog komen. Noa heeft het afgelopen jaar weinig minuten gemaakt, moet zich aanpassen aan het ritme, de intensiteit, een nieuwe competitie waarin hij minder ruimte krijgt én een andere leefomgeving. Dat is veel behappen in een keer."

'T Kind wijst ook op de nieuwe manier van spelen en het aanleren van nieuwe gewoontes. "Dat ook allemaal tijdens de coronacrisis, dat het een en ander niet eenvoudig maakt. Het leven in bubbels, de constante vrees voor besmetting.. Plus: veel wedstrijden achter elkaar, waardoor er minder hard getraind kan worden. Het is veel in twee maanden tijd."

Lang speelde bij Ajax, in Jong Oranje en nu ook in België op de flanken, maar 'T Kind herkent in hem niet meteen een klassieke buitenspeler. "Wat me verraste bij Noa is de veelzijdigheid in zijn manier van voetballen. We associëren Ajax altijd een beetje - al is dat de laatste jaren ook wel veranderd - met 4-3-3, buitenspelers op de flank, goeie centrumspitsen. Noa past voor mijn gevoel niet direct in een van die profielen of valt daar op het eerste gezicht niet in vast te klikken."

"Hij lijkt me net niet snel of flitsend genoeg voor een rol aan de zijkant en is ook geen typische negen. Hij is eerder een soort aanvallende middenvelder/uitzakkende spits, die het beste rendeert in een vrije rol, zwervend rond een nummer negen. Zo gebruikt Club hem ook. Club laat de flanken vrij aan twee opkomende backs. Mijn gevoel is dat hij zich daar het beste in voelt."

'Lang lijkt een koopje te worden'
Ajax verhuurde Lang met een verplichte optie tot koop van zes miljoen euro. Niet bepaald de hoofdprijs voor een speler van Ajax, al had hij in Amsterdam geen basisplaats en nog maar een contract tot het einde van dit seizoen. Maar snijdt de Amsterdamse club zichzelf niet in de vingers? "Zoals het er nu naar uitziet lijkt Lang een koopje te gaan worden voor Club Brugge", zegt Schrader. "Echt onverstandig zou ik het ook niet noemen van Ajax, Lang had gewoon speeltijd nodig en moest die ergens anders vinden. Het is eigenlijk een goede deal voor beide partijen."

"Dat het met een rare transferconstructie is gegaan heeft alles te maken met corona. Omdat Ajax nu al zeker is van die zes miljoen euro, kunnen ze toch al rekenen op transferinkomsten voor volgend seizoen. Club Brugge heeft ook niet echt geldproblemen, maar voor de boekhouding zal het er met deze constructie wel wat rooskleuriger uit gaan zien."

Club Brugge kampt met hetzelfde probleem als Ajax: spelers die uitblinken worden snel weggekocht door grotere clubs. "Tegenwoordig probeert men bij Club jongens die het echt goed doen wel iets langer te houden dan één seizoen, al blijft het vooral een opleidingsclub voor de grotere talenten", zegt Schrader. "Bij een hoog bod (ongeveer 20 miljoen) is een verkoop bijna niet te voorkomen voor een club als Club Brugge."

"Of hij dat bedrag ooit waard zal zijn? Dat valt nog af te wachten. Lang liet op technisch niveau al heel wat goede dingen zien, maar moet fysiek nog flink groeien om echt een uitblinker te worden bij Club Brugge. Hij heeft het veel te vaak na één helft al moeilijk en moet dan na een uur gewisseld worden."

'T Kind denkt niet dat Lang meteen de sprong naar de Europese top maakt. Veel spelers belanden via Club Brugge bij een Europese subtopper, zegt hij. "Dat hoeft de ontwikkeling echter niet af te remmen, kijk maar naar Ivan Perisic (ging van Club Brugge naar Borussia Dortmund, red). Hij haalde de wereldtop. Hij was toen hij vertrok wekelijks de beste van België. Zo ver is Noa nog niet."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws