Liverpool ontvangt Ajax in zéér turbulente periode: 'Ongekend, het is gekmakend'

Liverpool ontvangt Ajax in zéér turbulente periode: 'Ongekend, het is gekmakend'

01-12-2020 07:00 Laatste update: 14:00
65

Virgil van Dijk, Joe Gomez, Trent Alexander-Arnold, Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner, Naby Keïta, Xherdan Shaqiri: Liverpool heeft niet te maken met een blessuregolf, maar een blessuretsunami. Tijd om op adem te komen is er niet, want dinsdagavond komt Ajax op bezoek in de vijfde speelronde van de Champions League. Liverpool-watcher Joe Rimmer van de Liverpool Echo voorspelt in gesprek met VoetbalPrimeur een 'tricky game'.

Het is in de aanloop naar Ajax-thuis hét gespreksonderwerp in Engeland: de uitpuilende ziekenboeg van Liverpool. "Het is ongekend", beaamt Rimmer tegenover deze website. "Ik kan me niet herinneren dat Liverpool ooit zoveel pech heeft gehad met blessures."

Want pech is het, beklemtoont Rimmer. Hij noemt het wegvallen van Van Dijk en Thiago Alcântara het gevolg van 'impact injuries'. De Oranje-captain en Spaanse middenvelder raakten in oktober geblesseerd tegen Everton. Van Dijk liep een kruisbandblessure op en is nog zeker zes maanden uit de roulatie. Thiago wordt over enkele weken terug verwacht.

"Bij andere blessuregevallen, zoals Milner en Alexander-Arnold, heeft het te maken met de grote hoeveelheid wedstrijden die ze spelen. Het is een sneeuwbaleffect: elke keer als iemand geblesseerd raakt, moeten andere spelers meer spelen, resulterend in nog meer blessures. Het is gekmakend."

"Tirade van Klopp is begrijpelijk"
Voor manager Jürgen Klopp wordt het de laatste weken allemaal wat te veel. Na het zure gelijkspel tegen Brighton & Hove Albion (1-1) spuwde de Duitser vuur: uitzendgerechtigde BT Sport was de hoofdschuldige van het loodzware programma. In Nederland leverde het honende reacties op, maar volgens Rimmer heeft Klopp een punt.

"Ja, de televisiecontracten zijn geaccordeerd en ja, de clubs verdienen er veel geld aan, maar het enorme aantal wedstrijden is meedogenloos", zegt de Engelse journalist. "Als je kijkt naar de aanvangstijden wordt de situatie nog erger: Liverpool speelde zaterdag bijvoorbeeld om 13.30 uur tegen Brighton, na een midweekse wedstrijd (tegen Atalanta Bergamo, red.). Stadgenoot Everton trapte om 18.30 uur af tegen Leeds United, terwijl beide clubs niet in Europa spelen. Het frustreert Klopp dat met dit soort dingen geen rekening lijkt te worden gehouden. Ik begrijp wel waar zijn rant vandaan komt."

"Liverpool is niet op z'n best", voegt Rimmer eraan toe. "Ze zijn moe en alle blessures eisen hun tol. Maar ze hebben ook vreselijke pech gehad. Liverpool heeft acht VAR-beslissingen tegen zich gehad, vier meer dan elke andere club in de Premier League! Maar ze hebben nog steeds heel veel kwaliteit in de aanval. Jota is sensationeel, naast de drie bekende aanvallers (Sadio Mané, Roberto Firmino en Mohamed Salah, red.)."

"Vanavond verwacht ik een 4-3-3 met Alisson, Neco Williams, Rhys Williams, Matip, Robertson, Henderson, Jones, Wijnaldum, Mané, Firmino en Salah", voorspelt Rimmer. "Rhys Williams, een negentienjarige centrumverdediger, gaat hoogstwaarschijnlijk starten naast Matip, die terugkeert. Klopp heeft niet veel opties voor het middenveld en mogelijk krijgt Divock Origi een kans in de aanval. Maar dit is een cruciale wedstrijd en Liverpool zal willen winnen om zich te kwalificeren voor de achtste finales. We verwachten allemaal dat het ze gaat lukken."

Tadic, Neres, Antony en Schuurs
Na de nipte 0-1 zege in Amsterdam is Liverpool op zijn hoede voor Ajax, weet Rimmer. De Liverpool-watcher wijst een aantal 'bedreigingen' aan. "Dusan Tadic bijvoorbeeld. Hij heeft kwaliteit, dat weet Liverpool. David Neres is ook een uitstekende speler. En veel Liverpool-fans hoopten in de eerste wedstrijd Antony aan het werk te zien, nadat ze goede dingen over hem hadden gehoord. Hij lijkt dit seizoen meteen impact te maken bij Ajax. Misschien wordt hij wel the next big player voor Ajax."

Na de vorige ontmoeting kwam Michael Owen met het meest bijzondere compliment. Na de vraag in de studio van BT Sport wie er bij Ajax het meest in het oog sprong, riep hij de naam van Perr Schuurs. "Dat wordt de nieuwe Matthijs de Ligt", aldus de oud-spits van Liverpool. Rimmer stelt dat Liverpool-fans nu zéker met speciale aandacht naar Schuurs kijken. "Hij is de afgelopen maanden natuurlijk ook regelmatig met Liverpool in verband gebracht."

"Het wordt een tricky game", verwacht Rimmer tot slot. "Liverpool moet snel scoren. Als ze dat doen, denk ik dat ze gaan winnen. Maar hoe langer het duurt, hoe erger het kan aflopen voor Liverpool."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)