AZ op rapport: drie onvoldoendes, een domme rode kaart en dramatisch resultaat

AZ op rapport: drie onvoldoendes, een domme rode kaart en dramatisch resultaat

10-12-2020 20:52 Laatste update: 21:12
66

Het was een bijzonder heet avondje in Rijeka voor AZ en uiteindelijk was de afloop ervan bijzonder zuur. Door de 2-1 nederlaag in Kroatië staan de Alkmaarders met lege handen en gaan Napoli en Real Sociedad door naar de volgende ronde. VoetbalPrimeur deelt punten uit na een enorme domper voor de formatie van trainer Pascal Jansen.

Marco Bizot – 6: Bij de tegengoal vlak na rust zag de doelman er niet goed uit. Was het wel nodig dat hij uitkwam? Of had de rappe Sugawara de situatie wellicht nog op kunnen lossen? We zullen het nooit weten, maar feit is wel dat de bal achter hem in het netje verdween. Dat kwam AZ duur te staan.

Yukinari Sugawara – 5: Aan enthousiasme ontbreekt het nooit bij de Japanner, maar dat zorgt er wel voor dat hij zo nu en dan de goede oplossing over het hoofd ziet. Als Sugawara iets meer rust in zijn spel krijgt, is het een bijzonder nuttige back voor AZ. Jonas Svensson werd node gemist.

Pantelis Hatzidiakos – 6: Toen zijn maatje centraal achterin geblesseerd vervangen moet worden was het aan 'Panta' om de verantwoordelijkheid op zich te nemen en de Alkmaarse organisatie neer te zetten. Dat ging alleraardigst, maar het enige slippertje dat hij maakte leverde wel meteen een tegengoal op. In ondertal was het niet meer te houden.

Bruno Martins Indi – x: De ervaren stopper viel al na een kwartier uit met een blessure aan het hoofd. Timo Letschert kwam hem vervangen. Omdat de Rotterdammer al zo vroeg afhaakte komt hij niet in aanmerking voor een beoordeling.

Owen Wijndal – 6.5: Een scorende linksback verdient een mooi punt en dat krijgt de Oranje-international dan ook. Hij schoot de 1-1 knap tegen de touwen vanaf de rand van het strafschopgebied. Een belangrijke goal, want AZ poetste daar de teleurstellende openingstreffer snel mee weg. Het leverde niks op.

Fredrik Midtsjö – 7: Het is een genot om naar een Fredrik Midtsjö in vorm te kijken. De Noor zorgde er met zijn slimme passjes en goede positionering met name voor rust voor dat AZ met name voor rust de druk op de Kroaten hield. Hij verdiende deze afloop zeker niet.

Albert Gudmundsson – 4.5: De afgelopen weken was Gudmundsson de spits van AZ, maar in Rijeka was de IJslander als nummer tien actief. Dat ging hem met zijn diepgang en lichtvoetigheid best prima af, maar die ene kans na ruim vijftig minuten had natuurlijk moeten zitten. Hoe kun je die missen?

Teun Koopmeiners – 7: Net als collega-middenvelder Midtsjö was Koopmeiners voor rust erg aanwezig. Hij hield zijn ploeggenoten met hun hoofd erbij, maar kon ook niet voorkomen dat zijn ploeg na rust ver wegzakte en dat Europese overwintering niet werd bewerkstelligd.

Calvin Stengs – 5.5: Tegen Napoli en Real Sociedad was Stengs 'het mannetje'. In Kroatië was de vleugelaanvaller minder dominant, maar nog steeds kan hij met één actie de wedstrijd openbreken. Dat bleek wel toen hij Wijndal op de rand van de 'zestien' vrij wist te spelen. Toch bracht hij te weinig.

Myron Boadu – 6.5: Hij kreeg weer eens de kans in de spits en deed dat eigenlijk prima. Boadu was gevaarlijk, erg lastig voor zijn directe bewakers en daarnaast ook slim genoeg om zich niet te laten meeslepen in het fysieke gevecht dat de Kroaten er van wilde maken.

Jesper Karlsson – 5: De Zweedse aanvaller is altijd gevaarlijk. Hij kan linksom, hij kan rechtsom en hij kan het de keeper van afstand lastig maken. Toch geen voldoende voor Karlsson, omdat het hem ontbrak aan rendement en hij een rode kaart kreeg. Het is zwaar gestraft, maar het mag hem niet gebeuren.

Invallers

Timo Letschert – 6: viel na 19 minuten in voor Bruno Martins Indi. De vrees was dat AZ met die wissel ervaring en vastigheid achterin in zou leveren, maar dat viel eigenlijk reuze mee. Samen met Hatzidiakos hield hij de poort goed dicht, totdat de ploeg met tien man kwam te staan en de druk toch te veel werd.

Zakaria Aboukhlal – x: viel na 70 minuten in voor Albert Gudmundsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Ferdy Druijf - x: viel na 88 minuten in voor Myron Boadu en speelde te kort voor een beoordeling.