Van Gaal over veelbesproken ABC-systeem bij Ajax: 'Bedreigd met doodsbrieven'

Van Gaal over veelbesproken ABC-systeem bij Ajax: 'Bedreigd met doodsbrieven'

04-01-2021 08:05
53

In Andere Tijden Sport van de NOS blikt Louis van Gaal terug op zijn tijd als trainer van Ajax in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het ABC-systeem, een salarissysteem waarbij spelers in drie schalen werden ingedeeld, zorgde voor veel onvrede. Het werd door veel spelers gezien als een vorm van racisme.

Van Gaal begrijpt achteraf dat het ABC-systeem voor onvrede zorgde onder de spelers. "We hadden de gedachte dat een jongere speler niet al te veel geld moest hebben, anders kreeg hij het veel moeilijker om te managen. Voor zichzelf. En dat had ook weer invloed op zijn prestaties", begint Van Gaal.

Veel spelers met een donkere huidskleur werden in een lagere categorie geplaatst, omdat ze als jonge spelers bij de club kwamen. Van Gaal was niet de bedenker van het systeem, maar focuste zich als coach op het behalen van succes. "Die ABC-indeling is een probleem geworden. Het werd een splijtzwam", vervolgt hij. "Omdat iedere speler van zichzelf denkt dat hij beter is dan die andere. Iedereen ging zich ertegen verzetten en dat had ook weer invloed op de prestaties."

Van Gaal stelt dat hij absoluut geen onderscheid maakte tussen de spelers. "Als er één trainer de donkere speler heeft opgesteld, ben ik het wel geweest. En ik ben zelfs bedreigd met doodsbrieven, omdat ik zoveel donkere spelers heb opgesteld. Dat was echt schandalig. Maar goed, daar heb je mee te dealen als manager", sluit de trainer af.