Woede om ESPN-besluit: 'Als sponsors hierdoor stoppen, vallen clubs om'

Woede om ESPN-besluit: 'Als sponsors hierdoor stoppen, vallen clubs om'

06-01-2021 15:56
132

Het nieuws dat vanaf 15 januari nog maar vier duels uit de Keuken Kampioen Divisie live zijn te zien bij ESPN, valt de supporters rauw op het dak. Zij uiten in gesprek met het Algemeen Dagblad hun woede en vrezen de gevolgen voor hun clubs.

NAC Breda-fan Levien den Boer, voorzitter van de stichting B-Side Rats, spreekt van een 'totaal absurde situatie'. "Betaald voetbal bestaat bij de gratie van supporters. Wíj maken het mogelijk dat de spelers hun geld kunnen verdienen met hun hobby. Zonder supporters die hun club kunnen zien voetballen, zelfs niet vanaf tv, heeft het betaald voetbal geen zin meer", zegt hij tegen het AD.

Wedden

Meer odds

Den Boer is niet onder de indruk van de uitleg van ESPN en algemeen directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), die stellen dat het geld op is. "Kijk, het is heel simpel: als je een beetje moeite doet is een wedstrijd zo te vinden via buitenlandse goksites. Eenvoudigweg omdat er overal een camera langs het veld staat. Ofwel: de beelden zíjn er dus. Het argument van geen geld voor live-wedstrijden is dus onzin. Het is een kwestie van de beelden beschikbaar willen stellen."

Erik van Kilsdonk, voorzitter van de supportersvereniging van Helmond Sport, vreest voor grote gevolgen. "Dat wij als supporters niet meer kunnen kijken is al dramatisch. Maar wat denk je van onze sponsoren? In een zeer moeilijke tijd hebben ze geld in de club gestoken om zo toch wat exposure te krijgen. Dankzij de led-boarding op tv zagen ze nog iets van die investering terug. Dat dit vanaf 15 januari voorbij is, een paar momenten via dat schakelkanaal daargelaten, kan weleens funest zijn. Als sponsoren straks ook nog stoppen, gaan er clubs omvallen."

Den Boer doet tot slot een beroep op de Eerste Divisie-clubs. "Ik zou als club zeggen: als onze supporters niet meer kunnen kijken, gaan we helemaal niet meer voetballen. Echt, de supporters worden keihard in de kou gezet."