Ajax deelt gevoelige tik uit en elimineert AZ in KNVB Beker

20-01-2021 22:50
437

Ajax heeft zich ten koste van AZ geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In Alkmaar bleek woensdagavond een doelpunt van Zakaria Labyad beslissend: 0-1.

Ajax begon de bekerwedstrijd met acht andere basisspelers in vergelijking met de ploeg die afgelopen zondag aan de aftrap stond tegen Feyenoord: onder meer Maarten Stekelenburg en David Neres maakten hun entree. Bij AZ verscheen Jordy Clasie weer eens op het veld.

De tweede garnituur van Ajax kwam goed uit de startblokken in het winderige AFAS Stadion. Quincy Promes, die één van zijn betere wedstrijden van de laatste tijd speelde, sneed naar binnen en raakte met een afstandsschot de paal.

Ajax bofte vervolgens dat er geen penalty werd gegeven voor een vermeende overtreding van Edson Álvarez op Albert Gudmundsson. Er was geen VAR om scheidsrechter Jochem Kamphuis te corrigeren.

Na mogelijkheden voor Myron Boadu en Perr Schuurs, brak Labyad de ban: AZ-keeper Marco Bizot grabbelde en in de flipperkast kwam de bal voor de voeten van Labyad, die niet twijfelde: 0-1. Over de kappersbewegingen die hij en Promes bij het juichen maakten, zal nog wel even worden nagepraat.

In de rust werd Neres bij Ajax en Clasie bij AZ afgelost door respectievelijk Sébastien Haller en Bruno Martins Indi. Het was de start van een tweede helft waarin AZ beter in het spel kwam en Ajax bij vlagen met de rug tegen de muur drukte.

Boadu was echter ongelukkig in de afronding. Uiteindelijk scoorde de twintigjarige spits van AZ wel, maar werd hij teruggefloten vanwege hands. Ajax zette daar een schot op de paal van Ryan Gravenberch tegenover en gaf de voorsprong niet meer weg. Ajax is kwartfinalist in de beker. Over anderhalve week treffen de twee ploegen elkaar in de competitie.