Hoe AZ met een list Feyenoord aftroefde in spetterende kraker

Hoe AZ met een list Feyenoord aftroefde in spetterende kraker

Gepubliceerd: maandag 25 januari 2021 om 09:00ma 25-01-2021 om 09:00

Laatste update: maandag 25 januari 2021 om 09:51ma 25-01-2021 om 09:51

Feyenoord verloor weer van een topploeg, AZ won weer van een topploeg: hoe slaagden de Alkmaarders erin om zondag de drie punten mee te nemen uit Rotterdam?

Door Evert van Zoelen

AZ-overtal op middenveld
Voor de wedstrijd gaf AZ-trainer Pascal Jansen het al aan: omdat Feyenoord vanuit zogeheten man-oriëntaties verdedigt, is het de bedoeling dat Albert Gudmundsson niet vastgeplakt staat aan de rechterkant, maar naar binnenkomt. Feyenoord-coach Dick Advocaat wijst elke speler een directe tegenstander toe en probeert daarna zoveel mogelijk vanuit koppeltjes te spelen.

Doordat Gudmundsson vanaf de zijkant naar binnenkomt, komt Feyenoord vanaf minuut één in de problemen. Leroy Fer, Jens Toornstra en Mark Diemers zijn immers al verantwoordelijk voor het afdekken van Teun Koopmeiners, Fredrik Midtsjo en Calvin Stengs, waardoor Gudmundsson steeds vrij kan komen op het middenveld.


Gudmundsson komt vrij op het middenveld. Bron: ESPN.

Op papier is Tyrell Malacia de directe tegenstander van Gudmundsson. De linksback volgt de IJslander enkele keren helemaal mee naar het centrum toe, maar doordat AZ constant van positie wisselt voorin wordt het de Feyenoorder onmogelijk gemaakt om constant door te dekken.

De middenvelders van Feyenoord proberen enkele keren ietwat terug te zakken om Gudmundsson op te vangen, maar dit voorkomt niet dat de Rotterdammers in ondertal staan op het middenveld. Wanneer één van de middenvelders naar de IJslander gaat, komt er ergens anders weer een middenvelder vrij.


Toornstra dekt Gudmundsson af, waardoor is Koopmeiners vrij is. Bron: ESPN.

Na enkele minuten lijkt Feyenoord dit probleem enigszins onder controle te hebben door met Marcos Senesi door te stappen op Gudmundsson als die vrijkomt. Het gaat echter toch mis voor de Rotterdammers: in de tiende minuut is het weer Gudmundsson die in de bal komt, waardoor Fer twee-tegen-een komt te staan en moet kiezen tussen de hem en Stengs. Fer gaat met Gudmundsson mee en in de aanval die volgt komt AZ op voorsprong: 0-1.


Moment voorafgaand aan de 0-1: Fer gaat met Gudmundsson mee, waardoor Stengs vrijkomt. Bron: ESPN.

Feyenoord komt in de wedstrijd
Na de 0-1 komt Feyenoord beter in de wedstrijd. De Rotterdammers zakken aan het begin van de wedstrijd in tot kop cirkel, maar na het tegendoelpunt wordt besloten hoger druk te gaan zetten. Het vaste patroon hierin is dat Bruno Martins Indi wordt vrijgelaten, waarna Toornstra doorstapt op het moment dat de centrale verdediger wordt ingespeeld.


Toornstra zet druk op Martins Indi wanneer hij wordt ingespeeld. Bron: ESPN.

Feyenoord is in deze fase - na de 0-1 tot de rust - vooral sterk in het drukzetten na balverlies. De ploeg van Advocaat staat steeds goed en wint de duels, waardoor AZ wordt teruggedrukt op de eigen helft. Dit zien we ook terug bij de 1-1. Na een lange bal verliest Feyenoord het balbezit, waarna Lutsharel Geertruida meteen doorstapt van achteruit. Hij ontfutselt de bal van Stengs en in de counter die daarop volgt maakt Jörgensen de 1-1.


Moment voorafgaand aan de 1-1: Geertruida stapt meteen door nadat Feyenoord de bal verliest. Bron: ESPN.

De tweede helft
Na rust is Feyenoord een stuk minder scherp. Al binnen twee minuten ligt de 1-2 erin. Feyenoord verliest de bal voorin, waarna AZ kan counteren en Midstjo met een goede pass de scorende Myron Boadu voor de keeper zet.

Feyenoord kan hierdoor weer opnieuw beginnen. De ploeg probeert het initiatief weer naar zich toe te trekken. Maar waar in de eerste helft de organisatie goed stond, worden de ruimtes nu veel te groot. Bijna elke keer dat AZ de bal weet te veroveren kunnen de Alkmaarders een gevaarlijke counter opzetten. Het is dat enkele kansen niet goed worden uitgespeeld en Gudmundsson een bal die zo ongeveer al op de doellijn ligt niet binnen weet te schieten. Feyenoord weet nog terug te komen tot 2-2, maar tien minuten later weet AZ uit weer een omschakelmoment de 2-3 te maken.


Feyenoord verliest de bal, maar de ruimtes zijn te groot. Er is geen druk op de bal en ook de dichtstbijzijnde passopties worden niet afgedekt. Bron: ESPN.

De vraag voor zowel Feyenoord als AZ na zondag: hoe nu verder? Feyenoord zal het lek boven moeten krijgen voor de topper tegen PSV van volgende week. De laatste topwedstrijd van januari móét gewonnen worden om niet definitief af te haken in de titelrace. Voor AZ wordt de topper van volgende week tegen Ajax bepalend. Winnen de Alkmaarders van de Amsterdammers, dan is het gat vier punten. Wordt er verloren, dan kan AZ zich gaan richten op plek drie.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws