Super January-rapport van Vitesse: stilletjes profiteren met dodelijk systeem

Super January-rapport van Vitesse: stilletjes profiteren met dodelijk systeem

28-01-2021 16:30
24

Super January is bijna ten einde. Voor Vitesse was het een bijzondere maand, want in tegenstelling tot de vier andere hoogvliegers hoefde het geen toppers te spelen en kon het profiteren van uitglijders van de concurrentie. VoetbalPrimeur maakt vlak voor 'Super Sunday' de balans op.

Super January-resultaten
9 januari: Heracles Almelo - Vitesse 0-2
12 januari: Vitesse – FC Utrecht 1-0
16 januari: FC Emmen – Vitesse 1-4
19 januari: Vitesse – ADO Den Haag 2-1 (KNVB Beker)
23 januari: Vitesse – FC Groningen 1-0
27 januari: VVV-Venlo – Vitesse 4-1
30 januari: Vitesse – RKC ?

Uitschieter(s): het gouden tweetal bewijst het keer op keer
Elke trainer die zijn ploeg voorbereidt op een wedstrijd tegen Vitesse zegt hetzelfde: het is zaak dat Riechedly Bazoer en Oussama Tannane afgestopt worden. Dat willen en kunnen verschillende dingen zijn blijkt wel uit de uitvoering, want het uitblinkende tweetal slaagt er iedere keer weer in om de wedstrijd in handen te nemen en beslissend te zijn.

Toch is het oneerlijk om de negen andere Arnhemmers in de schaduw te laten staan. Wat te denken van de onvermoeibare Eli Dasa en Maxi Wittek, die de flanken moeiteloos weten te bestrijken? Is het niet knap hoe Matus Bero in samenwerking met zijn twee centrale verdedigers de as dicht weet te houden? Behoren Oussama Darfalou, Loïs Openda en Armando Broja niet tot de gevaarlijkste aanvallers van de Eredivisie? En is Remko Pasveer stiekem niet uitgegroeid tot één van de beste Nederlandse doelmannen?

Tegenvaller(s): vrezen voor het beruchte rafelrandje
Dat Vitesse met een nieuwe trainer, veel nieuwe spelers en een bijzondere speelwijze na één competitiehelft meedeed om de titel zullen weinigen voorspeld hebben. Minpunten zijn derhalve lastig aan te wijzen, maar toch zullen veel fans van het voormalige FC Hollywood aan de Rijn hopen dat sterspelers Tannane en Bazoer bij de les blijven. Te vaak hebben we gezien dat de twee hun hoofd er niet bij kunnen houden als het wat lastiger gaat en dat kon Vitesse in de weken waarin het er écht om gaat draaien nog wel eens lelijk opbreken.

Daarnaast is het een feit dat de mannen van Letsch langzaam maar zeker in een positie terechtkomen waar ze zich nog nooit eerder in bevonden. Nu het stempel 'titelkandidaat' op de Arnhemmers is gedrukt, moet elke wedstrijd gewonnen worden en het is nog maar de vraag hoe de onervaren spelers van Vitesse hier mee om zullen gaan. Is de midweekse 4-1 zeperd bij VVV een teken aan de wand?

Status op de transfermarkt: geen nieuws is goed nieuws
Technisch directeur Johannes Spors had deze maand weinig te doen. Hij huurde de talentvolle Noah Ohio van RB Leipzig en dat bleek later goed van pas te komen, omdat Thomas Buitink zo aan PEC Zwolle kon worden verhuurd en Vitesse toch nog een extra spits achter de hand hield. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat er in de laatste week van de transfermarkt nog iets zal gebeuren in GelreDome.

Hoe anders zal dat komende zomer zijn. Een club die het tegen alle verwachtingen in zo goed doet, kan er zeker van zijn dat hun uitblinkers in de belangstelling komen te staan. Voetballen Tannane en Bazoer volgend seizoen ook nog in Arnhem? De geruchten komen langzaam op gang en laatstgenoemde zou dromen van een terugkeer bij Ajax...

Prognose
Tijd om de glazen bol er eens bij te pakken. Dat het kampioenschap naar Arnhem gaat is bijzonder onwaarschijnlijk, maar deze ploeg heeft het in zich om lang bovenin mee te doen en het de topclubs bijzonder moeilijk te maken. Feyenoord en AZ hebben al bewezen lang niet stabiel genoeg te zijn om lijstaanvoerder Ajax te bedreigen en juist die stabiliteit heeft Vitesse wel, de uitglijder in De Koel daargelaten.

Gezien het gebrek aan vorm in Alkmaar en Rotterdam en de sterke selecties van PSV en Ajax kan Vitesse een gooi doen naar plaats drie. Die plek levert een ticket voor Europees voetbal op en dat zou een hoofdprijs zijn voor Letsch en zijn mannen. Daarnaast zitten ze nog altijd in het bekertoernooi: we moeten dan ook niet raar opkijken als de geel-zwarten in het voorjaar met de dennenappel in de lucht staan.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)