Ajax-target Sulemana: Kudus-connectie, lijstje met Wijndal, Kökcü en Gravenberch

Ajax-target Sulemana: Kudus-connectie, lijstje met Wijndal, Kökcü en Gravenberch

30-01-2021 15:20
46

De bijna negentien jaar oude Kamaldeen Sulemana – op social media beter bekend als Kamaldeenho10 – moet bij Ajax in de voetsporen van landgenoot Mohammed Kudus gaan treden. De Ghanese vleugelaanvaller van FC Nordsjaelland zou in Amsterdam de opvolger van Quincy Promes kunnen worden, maar staat al langer op de Ajax-radar. Tijd voor een korte nadere kennismaking.

Kudus-connectie
Sulemana zou bij Ajax dus herenigd kunnen worden met de twee jaar oudere Kudus. De twee Ghanezen speelden in het voorjaar van 2020 al samen en stonden in totaal negen keer met elkaar samen op het veld. Sulemana noteerde vier goals tijdens zijn eerste weken in Deense dienst, waarin Kudus zijn transfer naar Ajax afdwong.

Right to Dream
De twee hebben ook in Ghana hetzelfde pad bewandeld: zowel Kudus als Sulemana werd opgeleid in de Right To Dream-academie, die nauw samenwerkt met FC Nordsjaelland. De huidige nummer acht van de Deense Superliga heeft de naam van het eigen Farum Park niet voor niets omgedoopt tot Right to Dream Park. Sulemana is momenteel één van de vijf Ghanezen in de selectie van talentenfabriek Nordsjaelland: ook Maxwell Woledzi, Abu Francis, Isaac Atanga en Ibrahim Sadiq zijn afkomstig uit de Right to Dream-school.

Tweevoudig Black Star op achttienjarige leeftijd
Sulemana is er vroeg bij: in februari 2020 ging hij op zijn zeventiende in Denemarken voetballen, een half jaar later mocht hij zichzelf al international van Ghana noemen. Op 20 september – één maand en één week na zijn achttiende verjaardag – viel hij in tijdens de vriendschappelijke interland tegen Mali, drie dagen later maakte hij ook minuten tegen Qatar. Vooralsnog is het bij die twee wedstrijden namens The Black Stars gebleven, maar er zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer volgen.

Ajax lang niet de enige kaper op de kust
Volgens Deense media wil FC Nordsjaelland zijn huid duur verkopen voor Sulemana, die nog tot 2024 onder contract staat in Farum. De genoemde vraagprijs van twaalf miljoen euro – circa negentig miljoen Deense kronen – is niet zo onlogisch, als je kijkt naar de clubs die ook aan hem gelinkt zijn. Sporting Portugal, Villarreal, Borussia Mönchengladbach én het Bayer Leverkusen van Peter Bosz concurreren met Ajax. Dat zegt overigens niet veel over de Amsterdamse kansen: in de strijd om Kudus moest Ajax afrekenen met Manchester United, Everton en Borussia Mönchengladbach...

50 for the Future
Vlak na de jaarwisseling dook de naam van Sulemana al op in een prestigieus lijstje van de UEFA. De Europese voetbalbond maakte de 50 for the Future-selectie bekend, met vijftig talenten die het zomaar eens zouden kunnen maken in 2021. 'De jonge Ghanees heeft een stormachtige entree in de Deense Superliga gemaakt', schreef men. 'De linksbuiten is een geweldige dribbelaar, die oog heeft voor goals én assists.' Sulemana mocht dankzij zijn uitverkiezing in één adem genoemd worden met Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Owen Wijndal (AZ), Orkun Kökcü (Feyenoord) en Ryan Gravenberch (Ajax), zijn misschien wel toekomstige ploeggenoot.