'Onvergeeflijke fout' van Ajax met Haller zorgt voor verbijstering in Europa

'Onvergeeflijke fout' van Ajax met Haller zorgt voor verbijstering in Europa

04-02-2021 17:00 Laatste update: 10-10-2022 15:40
204

Nog geen maand geleden maakte Ajax indruk door Sébastien Haller voor 22,5 miljoen euro over te nemen van West Ham United, maar de Amsterdamse club is verworden tot het lachertje van Europa. De administratieve blunder met de recordaankoop leidt tot ongeloof, verbijstering en leedvermaak in binnen- en buitenland.

Ajax is bij het inschrijven van spelers voor de knock-outfase van de Europa League de mist ingegaan: Haller ontbreekt op de UEFA-lijst. Erik ten Hag noemde de megablunder van Ajax 'een administratieve fout', die naar alle waarschijnlijkheid onomkeerbaar is. De spits ziet daardoor de Europese wedstrijden van Ajax aan zijn neus voorbijgaan, al wordt nog gehoopt op clementie van de UEFA.

De flater van Ajax zorgt voor verbijstering in het buitenland. 'Awkward...', reageert de gezaghebbende Britse omroep BBC. 'Ajax-baas Erik ten Hag gaf de schuld aan een computerfout, nadat aankoop Sébastien Haller per ongeluk uit de Europa League-selectie werd gelaten.' De omroep refereert daarmee aan een uitspraak van Ten Hag donderdagmiddag. "Het is misgegaan met een vinkje aan- en uitzetten", was zijn reactie op de blunder.

Ook The Daily Mail weet wel raad met het dossier-Haller. 'Beschaamd Ajax smeekt de UEFA om hulp na het VERGETEN van recordaankoop Haller', kopt het dagblad. Het Britse radiostation talkSPORT voegt eraan toe: 'Iemand gaat ontslagen worden bij Ajax...' Ook in Frankrijk is men ontzet. 'De ongelooflijke blunder die Haller uit de Europa League houdt met Ajax', kopt Le Parisien.

'Wat een faux pas', reageert het Duitse kwaliteitsmedium Der Spiegel. 'Ajax heeft nagelaten om zijn recordaankoop Sébastien Haller in te schrijven voor de Europa League. Bij internationale wedstrijden is hij nu slechts toeschouwer.' In België kopt Het Nieuwsblad dat het 'even slikken' is bij Ajax. 'Wat een fout', aldus de Italiaanse krant Corriere dello Sport. 'Haller is de op één na duurste speler van de afgelopen transferperiode.'

De Spaanse krant Marca spreekt van een 'onvergeeflijke fout van Ajax'. 'Ze zijn vergeten hun duurste aankoop aller tijden op de UEFA-lijst te zetten!' Het doet volgens Mundo Deportivo denken aan de fout die Real Madrid maakte in 2009, toen de club Lassana Diarra en Klaas Jan Huntelaar contracteerde in de winterse transferperiode. 'Zonder te weten dat de UEFA-reglementen slechts één handtekening toestonden', schrijft MD. De keuze viel toen op Diarra.

Ajax speelt deze maand (18 en 25 februari) in de zestiende finales van de Europa League tegen Lille OSC, dat aan kop gaat in de Franse competitie. Wie precies de hoofdschuldige is in de zaak-Haller, dat liet Ten Hag in het midden. "Het is niet op een persoon af te schuiven. Het is mensenwerk, maar wij zijn bij Ajax wel professionals." Teammanager Jan Siemerink is echter 'hoofdverdachte'.

De smalende reacties op het Ajax-nieuws stapelen zich donderdagmiddag ook op. Een greep uit een paar rake voorbeelden: