Onana-case roept vragen op: riskeert Ajax een straf? Wat gebeurt er met contract?
De schorsing van Andre Onana roept veel vragen op. Riskeert Ajax bijvoorbeeld een puntenstraf? En heeft de stap naar het CAS wel zin? VoetbalPrimeur geeft op basis van ingewijden antwoord op deze vragen.
"Never a dull moment in Amsterdam." De uitspraak van trainer Erik ten Hag op de persconferentie is nu al hét understatement van 2021. Het nieuws dat Onana een jaar geschorst is kwam vrijdag als donderslag bij heldere hemel. In de urine van de Ajax-doelman is het middel Furosemide aangetroffen. Dat is een vochtafdrijvend middel, dat doping zou kunnen maskeren. Onana had hoofdpijn en wilde een aspirine nemen, maar vergiste zich en nam een tabletje van zijn vrouw. De straf duurt één jaar.
Riskeert Ajax een puntenstraf nu Onana de dopingregels overtreden heeft?
Nee, niet als Ajax zich er niet mee bemoeid heeft. En dat lijkt ook het geval. Onana geeft aan een menselijke fout te hebben gemaakt en de UEFA heeft ook erkend dat het per vergissing is gegaan. De club zal niet gestraft worden omdat er sprake is van een individu.
Ajax stapt naar het CAS, maar heeft dat zin?
Algemeen directeur Edwin van der Sar noemde de straf van één jaar 'extreem hoog' en heeft aangegeven het besluit van de UEFA aan te vechten bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Ajax zegt goede hoop te hebben, maar lijkt kansloos. Ja, Onana heeft per ongeluk een verboden middel tot zich genomen en de UEFA gaat mee in deze uitleg, maar het blijft te allen tijde de verantwoordelijkheid van een sporter om te weten welke medicijnen hij kan nemen en welke niet.
Daarnaast staat op het gebruik van Furosemide doorgaans een schorsing van vier (!) jaar. De UEFA lijkt de uitleg van Onana en Ajax zwaar te wegen en is met een schorsing van één jaar al mild. Ajax hoopt er met een waarschuwing vanaf te komen, maar lijkt het daadwerkelijk een jaar lang zonder Onana te moeten doen.
Wat gebeurt er met het contract van Onana?
Ook al zou Ajax het contract van Onana kunnen ontbinden, dat is waarschijnlijk het láátste wat de club wil. Als Onana over een jaar weer mag keepen, loopt zijn contract nog een half jaar door. Dus de kans bestaat ook dat hij en Ajax overeenstemming bereiken over een nieuwe verbintenis. Daar was de club sowieso al mee bezig. Club en speler leven op goede voet met elkaar.
De vraag is wel wat er met het salaris van Onana gebeurt. In principe hoeft de club hem niet door te betalen als er geen tegenprestatie wordt geleverd. Maar dat is tussen Onana en Ajax. Wellicht kiest Ajax ervoor om hem toch door te betalen, bijvoorbeeld in ruil voor een nieuw contract. Als Onana dan weer mag keepen, kan hij zijn fors gekelderde transferwaarde weer opschroeven.
Maakt Ajax ergens aanspraak op?
Ajax hoopte voorheen rond de veertig miljoen euro te ontvangen voor Onana, maar er is geen club die dat betaalt voor een keeper die na de zomer nog een halfjaar niet mag spelen. Dat risico ligt echter volledig bij Ajax. Als Onana in een vormcrisis terecht zou komen, zou zijn transferwaarde ook dalen. Daar zit geen verschil in. De suggestie dat Ajax een schadevergoeding kan eisen, kan dus de prullenbak in. Het wordt een ander verhaal als Onana aantoonbaar opzettelijk doping gebruikt heeft.
Een bruggetje naar Quincy Promes: Valentijn Driessen van De Telegraaf suggereerde dat Ajax Promes bij schuld aansprakelijk moet stellen en een miljoenenclaim in moet dienen, omdat de club het geïnvesteerde transferbedrag niet meer terug kan verdienen en hij veel minder waard is. Dat is juridisch moeilijk hard te maken. Ajax betaalde vijftien miljoen euro voor de transferrechten van Promes, maar daar zitten voor de speler geen verplichtingen aan vast.
In contracten worden ook geen transferwaardes opgenomen. Als een speler in een seizoen dertig goals maakt, is hij nou eenmaal meer waard dan wanneer hij er niets van bakt. Dat is het werkgeversrisico. Ontbinden zou bij een eventuele veroordeling in de zaak-Promes wel kunnen: bij Onana is dat echter weer een ander verhaal.
(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)