Botman op weg naar Europese topclub: 'Maar het lijkt mij geen fout van Ajax'

Botman op weg naar Europese topclub: 'Maar het lijkt mij geen fout van Ajax'

17-02-2021 14:00
80

Sven Botman timmert aan de weg bij Lille OSC. De 21-jarige Nederlander kwam voor acht miljoen euro over van Ajax, maar hij wordt nu al gezien als één van de beste verdedigers in Frankrijk. Dat stelt L'Équipe-journalist Romain Lafont in gesprek met VoetbalPrimeur.

"Absoluut. In mijn ogen is hij beter dan zijn voorganger Gabriel, die naar Arsenal is gegaan. Hij leidt de Ligue 1 ook qua percentage succesvolle duels", steekt Lafont van wal. Botman vestigde zijn naam onder meer in de topper tegen Paris Saint-Germain (0-0). "Vooral in de tweede helft maakte hij indruk tegen Moise Kean. En dat gold ook voor zijn spel tegen AC Milan."

Daarmee doelt Lafont op de confrontatie in San Siro met Zlatan Ibrahimovic, die er niet aan te pas kwam tegen de oud-Ajacied. De Jong Oranje-speler wordt in Frankrijk overladen met lof, maar daar is nog wel een andere verklaring voor. "Hij vormt een complementair duo met José Fonte. Ze spelen bovendien niet met veel ruimte in hun rug, dus kunnen ze dominant zijn."

Dat neemt niet weg dat Botman er goed op staat. Hij wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Liverpool en Lafont beaamt dat het avontuur van Botman bij Lille weleens beperkt kan blijven tot één seizoen. "Nu met de coronacrisis weet je het nooit, maar het is waarschijnlijk dat hij een transfer maakt naar een Europese topclub."

Hoewel Lille meer zal willen ontvangen dan de 26 miljoen euro voor Gabriel, is het nog afwachten hoeveel Botman precies oplevert. Toch vindt Lafont niet dat Ajax zich achter de oren hoeft te krabben. "Acht miljoen krijgen voor een speler die nog nooit in het eerste elftal speelde, dat lijkt mij geen fout." Door de concurrentie van Daley Blind en Lisandro Martínez was zijn perspectief beperkt. Het is dan ook de vraag of hij veel meer waard zou zijn geworden. "Wat als hij bij Ajax was gebleven en in een heel seizoen maar tien duels zou spelen…"

Botman neemt het donderdag met Lille in de Europa League op tegen zijn oude club. Ajax is alvast gewaarschuwd. De verrassende koploper van de Ligue 1 incasseerde mede dankzij de Nederlander geen enkele tegentreffer in de laatste zes officiële duels.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)