Ajax wil televisiegelden afstaan aan andere clubs: 'Dan leveren wij miljoenen in'

Ajax wil televisiegelden afstaan aan andere clubs: 'Dan leveren wij miljoenen in'

19-02-2021 20:51
230

Ajax wil een andere verdeling van de televisiegelden in Nederland. De koploper van de Eredivisie gaat ermee akkoord om een hoger percentage aan andere clubs af te staan, maar wil dan wel dat de competitie beter verkocht wordt in het buitenland.

Volgens Voetbal International en NRC Handelsblad hoopt Ajax dat de commerciële inkomsten toenemen wanneer de Eredivisie in meer landen te zien is. De Amsterdammers zouden in de gaten hebben dat de vaderlandse competitie in steeds minder landen te bekijken is en waar het wel mogelijk is, worden de wedstrijden op kleine zenders uitgezonden.

In het NRC laat commercieel directeur Menno Geelen weten dat hij hoopt dat andere topclubs ook mee willen denken. "Aangezien sommige clubs vasthouden aan het garantiebedrag wordt er nu steeds gekozen voor korte termijn geld in plaats van dat we durven te kijken naar de lange termijn. En zo ontstaat dat er clubs zijn, vooral de grote clubs, die opteren voor keuzes voor bereik en bekendheid en dat er clubs zijn die vooral de zekerheid willen dat ze geld krijgen."

Door de Eredivisie in meer buitenlandse landen uit te laten zenden hoopt Ajax voordeel te kunnen behalen voor alle clubs. "Dan vinden wij dat de clubs, zoals Ajax, ook moeten durven zeggen 'verdeel het nationale televisie geld dan gelijkmatiger'. Dan geef je de middenmoot en rechterrijtje clubs gegarandeerd meer geld. Ajax zal dan miljoenen aan tv-geld inleveren per jaar."