Ajax 'wil wereld veroveren': 'Dan kopen kinderen shirt van Bayern, niet van Ajax'

Ajax 'wil wereld veroveren': 'Dan kopen kinderen shirt van Bayern, niet van Ajax'

20-02-2021 17:02
137

Ajax werkt al samen met opleidingen in China en de Emiraten, adviseert in Japan en Australië en richt zijn pijlen nu ook op de Verenigde Staten en Canada, met het oog op het WK 2026. Daarbij hopen de Amsterdammers ook de Mexicaanse markt verder aan te boren.

Ajax zoekt naar een partnerclub in - liefst - het zuiden van de Verenigde Staten. "Het voelt alsof we de wereld veroveren, op basis van wie we zijn als Ajax", zegt manager Corné Groenendijk van de Ajax Coaching Academy, in de Volkskrant.

Ajax wil grenzen overschrijden, stelt Groenendijk. "We zijn in Nederland snel tevreden. Zo van: het gaat toch goed met de Eredivisie. Er straalt geen ongelooflijke ambitie vanuit om de wereld te veroveren. De Duitsers hebben jarenlang hun tv-rechten gratis aan China gegeven, om daar op tv te komen. Alle Chinezen zitten nu naar München te kijken, en dan kopen kinderen een shirt van Bayern, niet van Ajax."

De Ajax Coaching Academy levert een flinke bijdrage aan de internationale doelstellingen van Ajax. "Wij draaien een miljoenenomzet, maar dat is niet het doel op zich. Het zou geweldig zijn als we iets konden opzetten in Mexico, door toernooien te houden en scouting te doen, zodat we een pijpleiding van talent naar Europa kunnen aanleggen."

Groenendijk benadrukt dat talent uit de eigen regio nog altijd het belangrijkst is. "Maar het zou fantastisch zijn als de selectie in de toekomst acht spelers uit Amsterdam en omgeving telt, en acht uit plekken waar wij invloed uitoefenen."

Commercieel directeur Menno Geelen van Ajax drong er ook al op aan om de Eredivisie beter zichtbaar te maken in het buitenland.