De Boer reageert op onderzoek naar doden in Qatar: 'Het ligt iets genuanceerder'

De Boer reageert op onderzoek naar doden in Qatar: 'Het ligt iets genuanceerder'

28-02-2021 12:40 Laatste update: 12:49
152

Ronald de Boer vindt de oproep tot boycot van het WK van 2022 in Qatar overdreven. Deze week kwam een onderzoek van The Guardian uit, waarin staat dat er ongeveer 6500 arbeidsmigranten die stadions moesten bouwen zijn overleden in het land.

Dat is een conclusie die De Boer, die in zijn nadagen als voetballer nog in Qatar speelde en als ambassadeur verbonden was aan het WK-bid in 2010, niet deelt. "Het ligt wel iets genuanceerder", zegt hij tijdens Goedemorgen Eredivisie op ESPN. "Die 6500 doden zijn alle cijfers bij elkaar opgeteld en dat gaat dus niet alleen maar om slachtoffers die vielen bij het bouwen van de stadions."

De voormalig Oranje-international denkt zelfs dat het organiseren van het WK een positieve impact zal hebben op het land. "Er is al veel veranderd en daar heeft het WK bij geholpen, dus we moeten niet zomaar van alles roepen. Vroeger was het bijvoorbeeld zo dat arbeiders de eerste drie of vier maanden van hun loon aan een tussenpersoon moesten geven. Dat is nu niet meer zo. Ook is er op medisch gebied en huisvesting veel verbeterd en is er minimumloon."

Boycotten heeft volgens De Boer geen zin. "Je kan vanuit je luie stoel dingen roepen, maar daardoor gaan die arbeiders echt niet weg. Natuurlijk zijn er redenen om te klagen, maar juist dankzij het WK is er duidelijk een stijgende lijn voor de arbeiders daar. Als we niet naar het WK gaan, dan stagneert die ontwikkeling juist. Die arbeiders willen geld verdienen en dat verandert niet zonder het WK."