'Zeker 6500 werknemers overleden in Qatar', FIFA komt met eigen verklaring

'Zeker 6500 werknemers overleden in Qatar', FIFA komt met eigen verklaring

23-02-2021 14:57
223

Bij de bouw van de WK-stadions in Qatar zijn tussen 2010 en 2020 zeker 6500 arbeidsmigranten overleden. Dat meldt The Guardian op basis van eigen onderzoek. Sinds de toewijzing van het WK wordt er in hoog tempo gebouwd in het land.

Arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka werken naast de voetbalstadions, ook aan wegen en zelfs een heel nieuwe stad waar de WK-finale gespeeld moet worden. Volgens The Guardian ligt het werkelijke aantal doden nog veel hoger, maar alleen de vijf genoemde landen houden gegevens bij. In Qatar werken ook mensen uit de Filipijnen en Kenia.

Volgens de Qatarese overheid stierven de buitenlandse werknemers in de meeste gevallen een natuurlijke dood. Autopsies om de precieze doodsoorzaak vast te stellen, werden echter niet uitgevoerd. Veel mensen die in Qatar werken hadden geen gezondheidsproblemen maar stierven toch plotseling, mogelijk door de slechte woon- en werkomstandigheden, zo schrijft de Britse kwaliteitskrant.

Zo werd veel bouwvakkers de hitte fataal in de zomer van 2019. Zij moesten ondanks de hoge temperaturen doorwerken. The Guardian noemt ook een voorbeeld van een bouwvakker die werd geëlektrocuteerd toen zijn appartement, waar veel losse elektriciteitsdraden hingen, overstroomde door hevige regenval.

FIFA
De regering van Qatar noemt het dodental 'in proportie met het aantal buitenlandse arbeidskrachten'. In het land werken ongeveer 2 miljoen buitenlanders. Ook de organisatie van het WK en de FIFA benadrukken dat er alles aan wordt gedaan om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. De wereldvoetbalbond claimt dat er minder bouwvakkers overlijden die bouwen aan de WK-stadions in Qatar, dan in de rest van de wereld, maar levert daar geen bewijs voor.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s