Breaking news

LIVE: Ajax speelt tegen zichzelf bij RKC en wordt gered door de lat

Wéér met lege handen in Eredivisie-topper: waar het bij Feyenoord misging

Wéér met lege handen in Eredivisie-topper: waar het bij Feyenoord misging

Gepubliceerd: maandag 1 maart 2021 om 11:30ma 01-03-2021 om 11:30

Laatste update: maandag 1 maart 2021 om 11:30ma 01-03-2021 om 11:30

Wéér lukte het Feyenoord niet om een topwedstrijd in de Eredivisie te winnen. Waarom ging het, ondanks het feit dat de Rotterdammers twee keer op voorsprong kwamen, mis tegen AZ? Een diepgaande analyse. 

Door Evert van Zoelen

Feyenoord beter voorbereid
Waar AZ in de januari-ontmoeting Feyenoord (2-3 voor de Alkmaarders) nog wist te verrassen met een tactische zet, zijn het nu de Rotterdammers die goed voorbereid aan de aftrap staan. Dat laat zich vooral zien in de manier waarop de ploeg van trainer Dick Advocaat omgaat met Calvin Stengs. AZ laat Stengs naar binnen toe bewegen om zo een vrije speler op het middenveld te creëren. Vergelijkbaar met de rol van Albert Gudmundsson enkele weken terug.

Waar Feyenoord het in de vorige wedstrijd even helemaal kwijt was, zijn er dit keer duidelijk afspraken zichtbaar. Tyrell Malacia dekt constant door op de speler die zich aan de binnenkant aanbiedt. Luis Sinisterra verdedigt de speler die aan de buitenkant opkomt. Vaak betekent dit dat Malacia tegenover Stengs komt te staan en Sinisterra Yukinari Sugawara opvangt, maar omgekeerd komt het ook veelvuldig voor.


Malacia gaat met Stengs mee. Bron: ESPN


Malacia dekt steeds de speler aan de binnenkant af, Sinisterra de speler aan de buitenkant. Bron: ESPN

Vanaf de andere kant probeert Jesper Karlsson naar binnen te bewegen om zo een centrale verdediger te binden. Bart Nieuwkoop beweegt mee naar binnen om het overtal achterin te behouden. Wanneer nodig, verdedigt zelfs Steven Berghuis helemaal mee terug om Owen Wijndal af te stoppen. Aangezien AZ niet erg sterk aan de bal is deze wedstrijd, weet het de open ruimte op links niet ten volle te benutten.


Nieuwkoop beweegt mee naar binnen, zodat er geen één-tegen-één-situaties ontstaan in de laatste lijn. Er opent nu wel een ruimte aan de linkerkant voor AZ, maar die weten daar niet van te profiteren. Bron: ESPN

In balbezit komt Feyenoord ook beter voor de dag dan enkele weken terug. AZ verdedigt vanuit een 4-2-3-1-formatie, waarbij Myron Boadu druk moet zetten op de twee centrale verdedigers. Feyenoord weet geregeld dit overtal uit te spelen, waarna het meestal Marcos Senesi is die het middenveld indribbelt, met de 1-2 daarbij van Sinisterra als meest sprekende voorbeeld. 

Na ongeveer een halfuur gaat AZ iets hoger drukzetten. Gudmundsson stapt als aanvallende middenvelder vaker door naast spits Boadu, waardoor AZ vaker in een 4-4-2 formatie terecht komt.


AZ gaat hoger drukzetten. Bron: ESPN

Feyenoord probeert hier onderuit te spelen door ofwel Leroy Fer tussen de linies in te spelen, of Fer uit te laten zakken en een drie-tegen-twee-situatie in de eerste lijn te creëren. Enkele keren spelen de Rotterdammers goed onder de druk van AZ uit, maar die momenten worden gedurende de wedstrijd steeds sporadischer. 

Feyenoord schiet zichzelf in de voet
Vanaf ongeveer de 30e tot de 60e minuut bevindt de wedstrijd zich in een patstelling. AZ geeft hoger druk, waardoor Feyenoord niet tot aanvallen komt. Terwijl AZ zelf in balbezit te statisch is om iets te creëren tegen het compacte blok van Feyenoord.

De patstelling wordt pas verbroken als AZ met Dani de Wit en Jonas Svensson nieuwe krachten het veld instuurt. De Alkmaarders gaan meer loopacties vanaf het middenveld maken, waarbij zowel De Wit als Fredrik Midtsjö enkele keren in de ruimte achter de verdediging duikt. Toch lukt het AZ niet om echte kansen te creëren.

Het is Feyenoord dat zichzelf in de problemen brengt. In de 64e minuut is het Justin Bijlow die een verkeerde keuze maakt, waardoor Fer in de problemen komt en AZ de 3-2 kan maken.


Fer verliest de bal in de opbouw waarna AZ de 3-2 maakt. Bron: ESPN

Tien minuten later geven de Rotterdammers onhandig een penalty weg waarna AZ uitloopt tot 4-2.

Het is de zoveelste topper dit seizoen waarbij Feyenoord niet de onderliggende partij is, maar aan het eind van de wedstrijd toch met lege handen staat. AZ is daarentegen één van de grote winnaars van deze speelronde. De Alkmaarders hebben het gat tot PSV verkleind tot twee punten en maken daarmee nog altijd een goede kans om plek twee te veroveren. 

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws