Xavi Simons, PSG-debutant met 3,1 miljoen volgers: 'Pochettino gelooft in hem'

Xavi Simons, PSG-debutant met 3,1 miljoen volgers: 'Pochettino gelooft in hem'

04-03-2021 12:00
35

Niet Parc des Princes, niet Camp Nou, maar Stade Michel d'Ornano van Ligue 2-club SM Caen was in februari het decor van het officiële profdebuut Xavi Simons. Het zeventienjarige toptalent timmert aan de weg in Frankrijk, maar hoe dicht zit hij daadwerkelijk tegen een doorbraak aan?

Simons is misschien wel het grootste én onbekendste toptalent van Nederland. Een lucratief sponsorcontract bij Nike, te gast bij de Formule 1 en 3,1 miljoen (!) volgers op Instagram: de wereld lijkt aan zijn voeten te liggen. Maar net als ieder talent moet Simons knokken voor zijn doorbraak. En dat moet gebeuren bij PSG, een club die zwemt in het geld en niet bepaald bekend staat om zijn vele debutanten.

Toch slaagde Simons erin om PSG-trainer Maurico Pochettino te overtuigen van zijn kwaliteiten. De geboren Amsterdammer mocht vorige maand op de leeftijd van zeventien jaar, negen maanden en 21 dagen twaalf minuten debuteren in de Coupe de France-wedstrijd tegen SM Caen (0-1 zege). Sindsdien zit hij vast bij de wedstrijdselectie. PSG wil hem spoedig belonen met een nieuw contract.

En dat terwijl Simons voorbestemd leek om in het sterrenensemble van FC Barcelona te debuteren. In de zomer van 2019 maakte hij - uiteraard via Instagram - bekend na tien jaar te vertrekken. Mino Raiola begeleidde hem naar PSG, waar hij ruim twee keer zoveel salaris ging verdienen (naar verluidt van 200 duizend naar 500 duizend euro).

De grote vraag: gaat Simons de hype waarmaken? "Ik denk dat het mogelijk is. Er bestaat geen twijfel over zijn talent", vertelt Nicolas Bottemanne, hoofdredacteur van ParisFans, aan VoetbalPrimeur. "En hij lijkt de juiste instelling te hebben om iets bijzonders van zijn carrière te maken. Het wordt belangrijk voor hem die mindset te behouden. De buitenwacht moet natuurlijk ook geduld hebben. Soms verwachten we te veel, te snel van een talent."

Aan zijn populariteit in Parijs ligt het niet, vertelt Bottemanne. "In Frankrijk is hij 'slechts' een talent van PSG, maar wij verwachten wel veel van hem. Hij is populair, omdat hij in vriendschappelijke wedstrijden een goede indruk heeft gemaakt. En verbaal is hij sterk. Hij komt bijzonder pienter over door de manier waarop hij speelt en praat. Ik hoop dat hij zo blijft, geduldig is en hard werkt om zijn weg binnen het team te vinden."

Omdat hij zijn naam deelt met één van de beste spelers in de recente Barça-historie, zijn de vergelijkingen nooit ver weg. Toch heeft hij qua spel wel wat weg van Xavi Hernández. "Ik geef liever een assist dan dat ik scoor", zei hij in 2017 tegen Soufiane Touzani. Bottemanne vergelijkt Simons met ploeggenoot Rafinha. "En dat is een speler die ik heel erg waardeer. Die twee hebben dezelfde spirit en staan altijd klaar om voor het team te vechten. Simons is niet bepaald lang of sterk, maar toch heel sterk in de duels. Door zijn techniek en spelinzicht zie ik hem als een spelmaker. Echt een raspaardje."

Hoewel Pochettino hem liet debuteren, temperde hij onlangs de verwachtingen rond Simons. "Hij zal geen Iniesta of Xavi zijn", waarschuwde de PSG-trainer. "Maar hij heeft wel de kwaliteit om een carrière op het hoogste niveau te kunnen ontwikkelen. Hij is nog erg jong, maar heeft zeer veel potentie. Simons traint erg goed, heeft karakter, wordt niet snel zenuwachtig en kan het spel goed lezen."

Daar kan Bottemanne wel inkomen. "Ik heb iets belangrijks opgemerkt", reageert hij. "Simons werd niet vaak geselecteerd door Thomas Tuchel, die vaak Kays Ruiz-Atil en Bandiougou Fadiga meenam naar wedstrijden. Toen Pochettino arriveerde veranderde dat en viel de keuze op Simons. Ruiz-Atil speelt weer bij PSG O19 en Fadiga is verhuurd aan Stade Brest. Ik denk dat Pochettino echt een beetje fan is en in Simons gelooft."

"Simons gaat op een dag zijn kans krijgen, maar nu is het nog te vroeg", stelt Bottemanne. "Hij is jong en de concurrentie is groot. PSG heeft al veel punten verloren in de Ligue 1 en met Pochettino is er natuurlijk een nieuwe trainer gekomen in de winter. Winnen heeft prioriteit, dus hij moet geduld hebben. Maar maak je geen zorgen: die jongen gaat zeker nog in actie komen."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)