'Súper Ilaix' is Koeman dankbaar: 'Dit zal me bijblijven tot mijn dood'

7 maart om 09:22

Ilaix Moriba is dolblij met zijn eerste doelpunt voor FC Barcelona. De achttienjarige middenvelder én trainer Ronald Koeman worden volop geprezen in de Spaanse kranten na de 0-2 zege bij Osasuna.

'Súper Ilaix', kopt Diario Sport op de voorpagina. 'Hij blijft minuten verzamelen. Zijn durf en brutaliteit werden beloond met een doelpunt, een geweldig schot.' AS noemt hem een 'spectaculaire verschijning'. 'Fysiek sterk, juiste keuzes en een golazo.'

Ook Marca is lyrisch over de 'geniale Ilaix'. De grootste sportkrant van Spanje ziet dat Moriba deel uitmaakt van de toekomst van Barcelona en spreekt van 'la quinta de Koeman', de vijf van Koeman. Het is een verwijzing naar La Quinta del Buitre: vijf jeugdproducten die aan de basis stonden van de successen van aartsrivaal Real Madrid in de jaren tachtig.

Marca ziet bij Barça echter geen vijf, maar 'zes kinderen voor een decennium.' Daarmee wordt verwezen naar Ansu Fati, Pedri, Ronald Araújo, Óscar Mingueza, Moriba en Riqui Puig. 'Zes kinderen voor tien jaar, of meer, in het eerste elftal van Barcelona. Dat is goud waard. Koeman, de voetbalpeetvader van Zlatan Ibrahimovic, Juan Mata, Virgil van Dijk en Sadio Mané, had altijd al oog voor talent.'

Voor Moriba zelf was het ook een dag om nooit meer te vergeten. Hij kon het na afloop nog nauwelijks bevatten. "Ik hou ervan om te schieten, maar ik weet niet hoe ik kapte en met links schoot. Met dank aan God ging de bal erin', stelt het toptalent, die veel vertrouwen voelt van Koeman. "Hij zei mij om op een doelpunt te azen. Dit ga ik nooit vergeten, dit zal me bijblijven tot mijn dood."