Nieuws uit Catalonië: Laporta wint presidentsverkiezingen van FC Barcelona

7 maart om 23:10
Laatste update: 7 maart om 23:47

Joan Laporta is de nieuwe voorzitter van FC Barcelona. Hij heeft de strijd gewonnen van ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa en volgt Josep Maria Bartomeu uit. Laporta is de komende zes jaar voorzitter in Camp Nou.

Laporta kreeg verreweg de meeste stemmen. In totaal werd er 110.000 keer gestemd. Daarvan werd er ruim 20.000 keer per post gestemd. Laporta was op voorhand al de grote favoriet, onder meer omdat hij een Cruijff-adept is. Hij wil Barcelona terug brengen naar de top.

Laporta was van 2003 tot 2010 al voorzitter van Barcelona. In die periode won de club twee keer de Champions League. Laporta werd in 2010 opgevolgd door Sandro Rosell. Van 23 januari 2014 tot 27 oktober was Bartomeu preses in Camp Nou. Hij won toen de verkiezingen met ruim vijftig procent van de stemmen. Laporta was toen ook in de race.

De terugkeer van Laporta is mogelijk goed nieuws voor trainer Ronald Koeman. Hij stelde dat de toekomst van de Nederlander afhankelijk is van de resultaten, maar noemde hem ook 'zijn trainer'.

Update: Het is nu echt definitief: Juan Laporta is de nieuwe voorzitter van FC Barcelona. Dat heeft de club zondag laat bekendgemaakt. Laporta heeft de verkiezingen met ruim 57% van de stemmen gewonnen.