Zinderende Champions League-thriller: Porto met tien man langs Juve in verlenging

9 maart om 23:41
Laatste update: 10 maart om 00:44

FC Porto heeft na een meeslepende Champions League-avond de kwartfinale van het miljardenbal bereikt: de ploeg van Sérgio Conceição gaf tegen Juventus een 2-1 voorsprong uit handen en moest met tien man de verlenging in. Daarin stuntte het echter, onder toeziend oog van Björn Kuipers: Sérgio Oliveira werd de held van de avond.

Kuipers was bij aanvang de enige Nederlander binnen de lijnen van het Allianz Stadium: de licht geblesseerde Matthijs de Ligt begon op de bank en zou pas diep in de tweede helft invallen. Vanaf de kant zag hij hoe de strijd direct ontbrandde: Álvaro Morata had de 1-0 voor in inkoppen, maar dwong Agustín Marchesín tot een knappe reflex. Aan de andere kant trof Mehdi Taremi de lat.

Na ruim een kwartier spelen werd de score opengebroken, nadat Kuipers een strafschop zag in een duel tussen Merih Demiral en Taremi: Oliveira hield zijn zenuwen in bedwang en schoot Porto op een 3-1 voorsprong on aggregate. De wedstrijd bleef open en beide teams hadden genoeg kansen om te scoren in het restant van de eerste helft: Marchesín was echter in grootse vorm en ook collega Wojciech Szczesny liet zich niet passeren.

Kort na rust gebeurde er opeens van alles: Federico Chiesa maakte met een knap schot de aansluitingstreffer voor Juventus en Kuipers gaf Teremi zijn tweede gele kaart, nadat de Iraniër uit protest een bal weg had getrapt. Direct daarna leek Chiesa nog eens te scoren, maar Pepe redde zijn negen overgebleven ploeggenoten met een ingreep op het allerlaatste moment. Na een uur werd het echter alsnog 2-1 door een kopbal van diezelfde Chiesa.

De bordjes waren nu volledig in evenwicht, maar Juventus – met De Ligt als vervanger van Leonardo Bonucci – wilde de wedstrijd in de reguliere speeltijd nog beslissen. Marchesín hield Chiesa en Morata van scoren af en Cristiano Ronaldo miste een open kopkans. Aan de andere kant was ook Porto gevaarlijk, maar Moussa Marega trof het zijnet. Morata vond bij het ingaan van de blessuretijd het net, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. De gasten uit Portugal ontsnapten nog eens na een schitterende pegel van Juan Cuadrado, die tegen de lat eindigde.

Beide ploegen liepen op het tandvlees, maar moesten nog een half uur door. Marega kreeg opnieuw een grote kans om de tien van FC Porto aan een stunt te houden, maar stuitte een open kopkans op Szczesny. De tweede helft van de verlenging speelde zich grotendeels voor het doel van Marchesín af, maar de Porto-spelers bleven vechten als leeuwen en maakten er zelfs 2-2 van. Oliveira schoot een vrije trap van grote afstand over de grond, maar zag hoe Szczesny de bal door zijn handschoenen liet glippen.

Juventus zette meteen de achtervolging in en Adrien Rabiot kopte de 3-2 binnen. La Vecchia Signora zette een slotoffensief in, stuurde De Ligt als stormram mee naar voren en claimde nog een strafschop. Porto hield echter stand en Juventus moet nog even blijven wachten op zijn eerste Europese hoofdprijs sinds 1996.