Bergsma tipt Ten Hag en oude club Ajax: "Dat heb ik zelf ook ondervonden"

11 maart om 15:42

Oud-Ajacied Leon Bergsma heeft een belangrijke tip voor Erik ten Hag en diens ploeg voor het Europa League-tweeluik tegen Young Boys. Het jeugdproduct van de Amsterdammers, speelt tegenwoordig voor het Zwitserse FC Aarau en trof de ploeg uit Bern eerder dit seizoen in een oefenwedstrijd.

"Geef Young Boys geen tijd en ruimte om hun spel te spelen",  vertelt de 24-jarige verdediger aan de NOS. "Er zit een duidelijke lijn in hun spel. Ze spelen een beetje PSV-achtig. Een 4-4-2 systeem met buitenspelers die veel naar binnen trekken en backs die eroverheen gaan. Het wordt daardoor keuzes maken voor de backs van Ajax."

Het viel Bergsma op dat Young Boys in staat is om snel van de ene naar de andere kant te spelen. "Ze hebben veel lopende mensen en zijn constant in beweging. Van de twee spitsen laat één zich steeds inzakken en gaat de ander diep achter de centrale verdediger. Dat heb ik zelf ook ondervonden." Hoewel Bergsma de ploeg uit Bern sterk aan de bal vond, slaat hij Ajax voetballend gezien hoger aan. "Wat dat betreft is Ajax favoriet."

Een opvallend feitje is dat Young Boys na rust vaak lijkt te verslappen. FC Aarau stond met de rust nog 3-0 achter, maar wist toch terug te komen tot 3-2. In de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen stond Young Boys ook met 3-0 voor en lieten ze de Duitsers na rust nog terugkomen tot 4-3.