Zwitserse kranten buigen voor Ajax: 'Wat blijft er over na deze plundering?'

11-03-2021 22:10 Laatste update: 22:19
60

De Zwitserse kranten zijn eensgezind: Ajax was oppermachtig en Young Boys maakte geen schijn van kans. Een wonder is nodig voor de koploper van Zwitserland om alsnog door te stoten naar de kwartfinales van de Europa League. VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de Zwitserse media.

Ajax had weinig te vrezen van Young Boys. Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz moest over twee wedstrijden z'n meerdere erkennen in de Zwitserse topclub en zal hoofdschuddend naar de wedstrijd in Amsterdam hebben gekeken. Het werd 3-0 voor Ajax, dat geen moment in de problemen kwam.

'Volledig kansloos', vat 20 Minuten de wedstrijd samen. 'Young Boys had geen schijn van kans tegen Ajax. De Nederlanders waren te goed. Young Boys had zoveel gepland en wilde voor een nieuwe sensatie zorgen. Na de twee zeges op Bayer Leverkusen moest ook het volgende topteam verslagen worden. Maar Ajax was een maatje te groot voor Young Boys. Al in de openingsfase werden de Zwitsers overlopen. Ja, de aanvalsmotor van Ajax draaide in de beginfase al op volle toeren. Dankzij doelman Guillaume Faivre werd het niet al snel 1-0.'

De krant haalt een uitspraak van Erik ten Hag aan. De Ajax-trainer zei dat aanvallen van Young Boys lijken op een 'overval', gezien de dreigende spelers. Dreigend waren ze in Amsterdam echter geen moment. 'Wat blijft er over na deze plundering?', vraagt 20 Minuten zich treffend af. 'Nou, hoop. Het was pas de eerste wedstrijd. Misschien gaat het in de return wel goed.'

Dagblad BLICK deelt de mening van 20 Minuten: Ajax deelde de lakens uit. 'Young Boys heeft een wonder nodig. Ajax zette niet geheel onverwacht de toon en zocht naar een goal, die het niet vond. (...) De overwinning is verdiend. De koploper van Nederland rook bloed! En als Tadic en Brobbey hun kansen hadden benut, had de nederlaag van Young Boys nog groter kunnen zijn.'

'Dit is van hoog niveau. Dit is Ajax'
'YB stond negentig minuten lang met de rug tegen de muur en barstte na een uur spelen', aldus het Zwitsers Franstalige Le Matin. 'Dit is van hoog niveau. Ook dit is Ajax Amsterdam. Young Boys had lang het gevoel dat ze de Nederlandse golven af konden slaan. Maar de Zwitsers braken en de Ajacieden profiteerden van de gaten in de defensie.'

Le Matin wijst naar de uitblinkende Faivre, die Young Boys in de eerste helft meerdere malen voor een tegengoal behoedde. Hij was echter kansloos in de tweede helft. 'Te veel talent', aldus Le Matin. 'De regerend kampioen van Zwitserland had minder dan een derde van de wedstrijd de bal en schoot slechts één keer op doel en dat schot werd ook nog eens geblokt door een verdediger.... Het is duidelijk dat de return in Wankdorf niet over zal lopen van spanning.'

'Wat Young Boys tegen Ajax liet zien zag er lang degelijk uit, maar uiteindelijk stapt de club uit Bern als overduidelijke verliezer van het veld: 0-3 en nul schoten op doel zijn de duidelijke cijfers', vat Tages Anzeiger de wedstrijd samen. 'In tegenstelling tot het duel met Leverkusen kwam de Zwitserse kampioen nooit los van de grip van Ajax om uitgespeelde counters uit te voeren. In de laatste minuten van de wedstrijd was YB aan het spartelen. Er is een klein wonder nodig om alsnog door te gaan.'