Ajax-fans willen spandoeken weg hebben uit De Kuip: 'Finale op neutraal terrein'

12 maart om 06:50

Het is nog de vraag of de ruim 44.000 spandoeken in De Kuip mogen blijven liggen voor de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse op 18 april. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De afgelopen weken waren tientallen vrijwilligers bezig om het lege stadion van Feyenoord wat aan te kleden.

Bijna alle 47.212 plekken zijn nu verkocht aan supporters, maar mogelijk moeten de doeken worden verwijderd voor de bekerfinale, want De Kuip moet 'neutraal' worden opgeleverd. "Dat zou echt een klap in het gezicht zijn van de vele vrijwilligers", zegt Feyenoord-fan Freek Verhulst. "Ik hoop van harte dat de KNVB wat coulance toont richting Feyenoord en dit prachtige initiatief laat in een bijzondere tijd waar de voetbalsupporters het toch al zo moeilijk hebben. Vergeet niet, na de bekerfinale hebben we hier ook nog de Klassieker. En die willen we met spandoeken zo lang supporters nog niet mogen komen."

De aanhang van Ajax denkt er anders over. "Het is aan de KNVB om te beslissen, aangezien zij deze wedstrijd organiseren" reageert de supportersvereniging SV Ajax tegenover het AD. "Wij vinden dat de finale op neutraal terrein in een neutrale omgeving gespeeld moet worden, dus zonder uitingen van derden - behalve de betrokken finalisten (Vitesse en Ajax), de organisator (KNVB) en haar sponsors. Dus zonder de huidige spandoeken in het stadion. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden samen met Ajax-supporters een sfeeractie te organiseren, op de aan ons toegewezen tribunedelen."

Volgens de KNVB wordt er nog gesproken over wat er met de spandoeken moet gebeuren. Volgens het AD hoopt de bond wellicht stilletjes dat er in het kader van de Fieldlab-experimenten toch publiek is bij de bekerfinale. Een andere optie is het afdekken van de spandoeken met andere doeken.