Zivkovic: 'Ik miste bescherming vanuit Ajax. Ik zat ermee, mijn moeder nog meer'

13 maart om 11:08

Richairo Zivkovic werd bij Ajax bestempeld als enfant terrible, maar zelf ziet hij dat anders. Inmiddels speelt de 24-jarige spits in China, wat hem betreft niet omdat er iets ontbreekt aan zijn mentaliteit.

Zivkovic kende een stormachtige ontwikkeling bij FC Groningen en maakte de transfer naar Ajax. Daar kwam hij echter niet uit de verf en waren er regelmatig negatieve berichten rond de spits. "Maar dat ik nu in China speel, wordt allemaal op mentaliteit ­gegooid. Misschien is het een kwestie van kwaliteit, misschien zijn er allerlei omstandigheden waardoor het ergens niet helemaal lukt", zegt Zivkovic tegen de Volkskrant.

Trainer Frank de Boer maakte van Zivkovic eens een parkeerwachter omdat hij te laat was op de training. En bij Oranje O19 werd hij naar huis gestuurd omdat hij drie keer te laat zou zijn geweest. Zivkovic countert. "Er zijn spelers die tien keer ergere dingen doen dan een keer te laat komen. Maar dat komt nooit naar buiten. Het klopt bovendien niet dat ik drie keer te laat kwam. Ik kwam te laat omdat ik was aangehouden voor te hard ­rijden. Heb ik keurig gemeld, dat was geen probleem. Daarna had de bondscoach een keer zijn horloge expres vooruitgezet. En de derde keer was ik om 23.04 uur op mijn verdieping in plaats van 23.00 uur."

Volgens Zivkovic werden de berichten opgeblazen en accepteerde hij de sancties. "Ik miste bescherming vanuit de club. Ik zat ermee, maar mijn moeder nog meer. Toen op moederdag alle spelers met hun moeder het veld opkwamen bij Ajax en wij bij de verkeerde ingang stonden waardoor we wat later op het veld kwamen, hoorden we: Kijk: zo moeder, zo zoon."