Rusland in de ban van zaak Promes: advocaat van slachtoffer klapt uit de school

Rusland in de ban van zaak Promes: advocaat van slachtoffer klapt uit de school

Gepubliceerd: dinsdag 16 maart 2021 om 11:58di 16-03-2021 om 11:58

Laatste update: dinsdag 16 maart 2021 om 13:06di 16-03-2021 om 13:06

De Russische krant Championat pakt dinsdag uit met nieuws over de strafzaak rond Quincy Promes. Yehudi Moszkowicz, advocaat van het vermeende slachtoffer, geeft een uitgebreide update over de situatie, waarbij onder meer het incident, de afspraken tussen Ajax en Spartak Moskou en de beslaglegging van Promes' villa in Utrecht ter sprake komt.

Promes wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Hij werd op zondagochtend 13 december 2020 gearresteerd en zat twee dagen vast. Eind juli gaf de aanvaller een groot familiefeest in een loods van zijn bedrijf in Abcoude en bij dat feest kreeg hij naar verluidt ruzie met zijn neef, die volgens meerdere getuigen zou zijn gestoken en er waarschijnlijk blijvende letsel aan overhoudt.

"Volgens mijn cliënt was het als een donderslag bij heldere hemel. Er was een feestje, ze maakten foto's en opeens sloeg de sfeer om en volgde die noodlottige klap", vertelt Moszkowicz aan Championat. "Er wordt gesuggereerd dat mijn cliënt vele jaren geleden iets had gestolen van Promes' moeder, maar dat is onzin. Waarom zou hij dan uitgenodigd worden op het feest? Het wordt interessant als Promes in het openbaar gaat spreken. Dan zullen we zijn versie horen."

'Wilde carrière Promes niet verpesten'
Dat het balletje pas een half jaar na het incident ging rollen, is volgens Moszkowicz wel te verklaren. "Ze zijn familie. Mijn cliënt is erg trots op het succes van Promes, net als de andere familieleden. Ondanks de daad van Promes, wilde hij zijn carrière niet verpesten. Mijn cliënt is nooit zelf naar de politie gestapt."

"Maar dit is een ernstige zaak", vervolgt de advocaat. "Het mes is door de knieschijf gegaan, waardoor mijn cliënt zijn been niet meer kan strekken. Met een operatie is zijn knieschijf gereconstrueerd en nu zit er een enorm litteken. Door wat er is gebeurd, kan mijn cliënt - hij legt vloeren en gebruikt dus veel zijn knieën - niet meer hetzelfde werk uitoefenen."

Strafmaat, Ajax en Spartak
De maximale straf die Promes boven het hoofd hangt is vier jaar in de gevangenis. "Als hij wordt veroordeeld, wordt het contract met Spartak beëindigd en worden alle toekomstige betalingen aan Ajax stopgezet, maar aan het basisbedrag in de transfersom (8,5 miljoen euro, red.) verandert niks. Volgens de overeenkomst moet Spartak elke zes maanden een bedrag overmaken naar Amsterdam."

"Mijn cliënt heeft geen stem in een eventuele strafmaat", benadrukt Moszkowicz. "Zo werkt het systeem in Nederland: de officier van justitie bepaalt de eis, de rechter bepaalt de maat. Als die vindt dat Promes een gevangenisstraf verdient, dan moet dat maar. Zelfs als mijn cliënt zegt dat het niet nodig is Promes naar de gevangenis te sturen, verandert dat niets."

Moszkowicz stelt dat Promes twee weken geleden voor de tweede keer is verhoord. "Ik denk dat de zaak tegen het einde van zomer voor de rechter komt." De Oranje-international ontkent alles. In eerste instantie verklaarde de advocaat van Promes dat de voetballer tijdens het steekincident al was vertrokken. Later herriep de nieuwe advocaat van Promes, Gerard Spong, deze lezing. "Het is een vreemde situatie", aldus Moszkowicz.

Beslaglegging
De overstap van Promes naar Spartak Moskou is géén vlucht naar voren, denkt de advocaat. "Nee, want als Promes schuldig wordt bevonden, kan hij zijn straf niet ontlopen. In Rusland blijven is dan ook amper een optie. Maar door zijn overstap werd wel beslag gelegd op het huis van Promes in Utrecht. Mijn cliënt eist immers een schadevergoeding."

Het gaat om een villa van 2,1 miljoen plus een bijgebouw ter waarde van zes ton. De rechtbank heeft een beslag van ruim zes ton toegestaan. Moszkowicz: "Promes kan zijn huis niet verkopen voordat de zaak gesloten is. Of er nu anders tegen hem wordt aangekeken in Nederland? Ja, Promes is niet meer zo populair. Alle waardering is verdwenen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws