Vijf conclusies: jarig Ajax bombardeert zichzelf tot Europa League-favoriet

Vijf conclusies: jarig Ajax bombardeert zichzelf tot Europa League-favoriet

18-03-2021 23:25
63

Precies 121 jaar na de geboorte van Ajax bereikten de Amsterdammers donderdagavond de kwartfinale van de Europa League. Dit zijn de vijf conclusies, nu ook de tweede zege op BSC Young Boys in de tas zit.

Geslaagde verjaardag Ajax
Ajax blies vandaag maar liefst 121 kaarsjes uit, maar had nog genoeg adem over om definitief af te rekenen met Young Boys. De beul van Bayer Leverkusen drong in de openingsfase nog wat aan, maar na de openingstreffer van David Neres was het Zwitserse verzet gebroken en boekte het volwassen Ajax opnieuw een simpele zege in Europa.

Europa League-favoriet?
Twee keer winnen van Lille en twee keer winnen van BSC Young Boys: Ajax is nog foutloos in de knock-outfase van de Europa League en heeft zichzelf inmiddels gebombardeerd tot één van de grote kanshebbers voor de eindzege. Na 2017 en 2019 is de koploper van de Eredivisie weer bezig met een Europese droomvlucht.

Hoofdrol voor VAR
Ajax mocht niet klagen met arbitrage in Bern. Geen penalty na hands van Edson Álvarez, wél een penalty na ongelukkig hands van Mohamed Camara en een wel heel makkelijk afgekeurde Young Boys-goal... Scheidsrechter Bobby Madden en de videoref waren Ajax gunstig gezind. Nu maar hopen dat niet alle VAR-mazzel op is bij Ajax.

Tadic verpersoonlijking Ajax
Weer een assist, weer een goal: Dusan Tadic is hét symbool van Ajax. De Servische captain is de grote man in 2021, een jaar dat sowieso nog niet stuk kan voor de Amsterdamse club. Zestien van de achttien wedstrijden werden gewonnen, in de Eredivisie heeft Ajax elf verliespunten minder dan PSV, in de finale van de KNVB Beker wacht Vitesse en door vier Europese zeges op rij is nu ook de Europa League-kwartfinale een feit.

Volgende ronde
Vrijwel gelijktijdig met de 0-1 van Neres ging Tottenham Hotspur dramatisch ten onder tegen Dinamo Zagreb. Ajax kan in de kwartfinale dus geen wraak nemen op Spurs, maar met de Kroaten hebben de Amsterdammers ook nog een appeltje te schillen. Kom er maar in, knipoogkroaat Domagoj Vida. Andere opties bij de loting van vrijdag (13.00 uur): Arsenal, Granada, AS Roma, Manchester United, Slavia Praag en Villarreal.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)