Rapport voor Oranje: geen uitschieters, maar wel één 'studententien'

27-03-2021 19:51 Laatste update: 20:01
167

Oranje heeft zich na de sof van afgelopen woensdag in Turkije (4-2 nederlaag) enigszins weten te herstellen. De 2-0 thuisoverwinning op Letland was niet groots, maar Nederland is van de hatelijke nul af en kan met hernieuwde moed richting Gibraltar. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Tim Krul – 6.5: als je niets te doen krijgt, kun je ook niets fout doen. De vervanger van Jasper Cillessen zag zo heel af en toe een aantal tegenstanders op zich afkomen, maar hoefde tot de slotfase niet in actie te komen. Hij duwde toen nog een bal op de paal en hield daarmee de nul.

Denzel Dumfries – 6.5: natuurlijk is Letland een andere tegenstander dan Turkije, maar Dumfries liet veel zaken zien die we afgelopen woensdag zo misten bij Kenny Tete. De PSV-back had drang naar voren, was gevaarlijk en stond aan de basis van veel kansen, Hij moet alleen nog wat secuurder worden in de eindfase.

Matthijs de Ligt – 6.5: als centrale verdediger is het zaak om tegen Letland vooral 'hoog in de concentratie' te zitten en dat deed De Ligt dan ook. Scherp waar het moest en offensief gezien aanwezig waar het kon: prima.

Daley Blind – 6: de Ajacied hoefde op eigen helft amper in actie te komen en kon zich daardoor vaker vertonen op de vijandige helft. Echt van invloed was hij alleen niet op het Nederlandse aanvalsspel en dus kon hij niet imponeren.

Owen Wijndal – 7: een tijdje geleden was de linksback-positie in het Nederlands elftal een zorgenkindje, maar die tijden lijken nu wel voorbij. Wijndal heeft zich geruisloos in het team gespeeld en lijkt voor de komende jaren een zekerheid op de linkerkant. Zijn ingreep na een klein uur voetballen voorkwam een duizend procent kans voor de Letten.

Frenkie de Jong – 7: de machinekamer van het Nederlands elftal. Stond met een klasse actie door de as aan de basis van het openingsdoelpunt van Berghuis en maakte in de combinatie amper een fout.

Georginio Wijnaldum – 6: hij was offensief gezien niet zo aanwezig als Klaassen en als opbouwer niet zo dominant als De Jong. Dat betekent dat de captain van Oranje een vrij onzichtbare wedstrijd speelde.

Davy Klaassen – 6.5: er waren kansen voldoende voor de Ajacied, die was opgesteld om tot meer gevaar in het vijandelijke strafschopgebied te komen. Het ontbrak Klaassen echter aan doelpunten, want hij dook vaak genoeg op voor de neus van de Letse goalie. Zijn inzet had beloond mogen worden met een treffer.

Steven Berghuis – 7: eindelijk was daar het eerste interlanddoelpunt voor Berghuis. De Apeldoorner hikte er al een tijdje tegenaan, maar het knappe schot met links in de verre hoek brak dan toch de ban. Dat willen we vaker zien!

Luuk de Jong – 6: had wel heel veel kansen nodig om tot een doelpunt te komen, maar na zeventig minuten was het eindelijk raak. De spits van Sevilla kopte raak uit een corner en zorgde daarmee voor de veilige stand van 2-0. Toch had hij vaker moeten scoren en overtuigde hij, op zijn goal na, allerminst.

Memphis Depay – 5.5: deze week liet hij weten liever in de spits te staan dan vanaf de zijkant actief te zijn en we kunnen ons wel voorstellen waarom dat is. De aanvalsleider van Oranje en Olympique Lyon is 'eager' om een doelpunt te maken en dat levert in de punt van de aanval meer gevaar op dan vanaf de zijkant.

Invallers

Ryan Gravenberch – x: viel na 79 minuten in voor Davy Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.

Donny van de Beek – x: viel na 79 minuten in voor Luuk de Jong en speelde te kort voor een beoordeling.

Ryan Babel – x: viel na 79 minuten in voor Georginio Wijnaldum en speelde te kort voor een beoordeling.

Calvin Stengs – x: viel na 84 minuten in voor Steven Berghuis en speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Bergwijn – x: viel na 89 minuten in voor Memphis Depay en speelde te kort voor een beoordeling.

Coach

Frank de Boer – 6: de keuzes voor Dumfries en Klaassen pakten redelijk uit en ook De Jong wist het vertrouwen van de bondscoach te belonen met een goal, maar overtuigend was het allemaal niet. Daarnaast is het eindresultaat met 2-0 misschien wat mager. Toch is de missie volbracht: de eerste drie punten van deze WK-kwalificatiereeks zijn binnen.