Ajax dankzij West Ham-wonder op koers voor plek tussen Champions League-elite

Ajax dankzij West Ham-wonder op koers voor plek tussen Champions League-elite

Gepubliceerd: dinsdag 6 april 2021 om 12:15di 06-04-2021 om 12:15

Laatste update: dinsdag 6 april 2021 om 12:23di 06-04-2021 om 12:23

Het coëfficiëntenboek 2020/2021 kan dicht, concludeerden we na de vorige Europese speelronde. Voor wat betreft de landenranking is dat inderdaad het geval: Nederland is opgestoomd naar de zevende plek en weet nu al dat het daar de komende maanden zal blijven staan. Ajax heeft dit seizoen echter nog genoeg om voor te strijden. VoetbalPrimeur verlegt het vizier naar de clubranking van de UEFA.

Nummer 17 Ajax kijkt omhoog
Niet alleen de landenranking, maar ook de clubranking wordt opgemaakt op basis van de vijf meest recente Europese seizoenen: hoe beter een club sinds 2016 heeft gepresteerd in Europa, hoe hoger het staat op de ranglijst. Ajax begon als nummer achttien van Europa aan zijn tweeluik met BSC Young Boys, maar is inmiddels over Shakhtar Donetsk heen gesprongen en staat zeventiende.

Saillant genoeg is Europa League-tegenstander AS Roma nu de volgende stip aan de horizon. Als het Ajax lukt om zonder nederlagen de Giallorossi uit te schakelen, neemt het plek zestien over. De Amsterdammers zouden dit seizoen op 93.500 punten kunnen eindigen. In theorie is zelfs de twaalfde plaats – momenteel in handen van Borussia Dortmund – dus nog haalbaar, maar dan moet Ajax wel vijf Europa League-wedstrijden zien te winnen, inclusief de finale. Lager dan plek zeventien gaat de laatste Nederlandse troef in ieder geval niet eindigen: nummer 25 Villarreal is de dichtstbijzijnde club die dit seizoen nog actief is in Europa, maar kan het gat met de Amsterdammers dit seizoen niet meer dichten.

Pot 2 lonkt in de Champions League
Dat biedt perspectief voor het komende Champions League-seizoen, ervan uitgaande dat de ploeg van Erik ten Hag zijn elf punten voorsprong in de Eredivisie niet meer weggeeft. Hoe meer ploegen Ajax dit seizoen nog inhaalt in Europa, hoe groter de kans op een gunstige loting. Pot 1 van de Champions League wordt namelijk gevuld door de landskampioenen van Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal en de winnaars van de Champions League en Europa League, de overige potten worden gevuld op basis van de clubranking.

Maar ook als Ajax de nummer zeventien van Europa blijft, ziet het er goed uit. Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain, Manchester United, Sevilla en FC Porto zouden volgens de huidige standen in eigen land naast de titel te grijpen, maar liggen wel op koers voor de Champions League: zij zijn virtueel de zeven hoogst gerankte Champions League-ploegen die buiten Pot 1 vallen, mét Ajax als nummer acht.


(Tussen haakjes: positie op de UEFA-ranking)

Het wonder van West Ham
Als alles blijft zoals het is in de grootste Europese competities, behoort Ajax tot de hoogst gerankte Champions League-deelnemers. De Amsterdammers mogen in dat geval wel een bloemetje naar West Ham United sturen. The Hammers staan na dertig Premier League-speelrondes op een sensationele vierde plek en lijken onder meer Liverpool, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur uit de Champions League te houden. Deze vier clubs staan op de UEFA-ranking hoger dan Ajax, maar dreigen dus buiten de boot te vallen.

En wat als Real Madrid bijvoorbeeld tweede of derde wordt in Spanje én de Champions League pakt? Of als Manchester United zijn tweede plek in Engeland vasthoudt én de Europa League wint? Dan verhuizen beide clubs naar Pot 1 en schuift ook Ajax door. En stel dat PSG alsnog Frans landskampioen wordt en ten koste van Lille naar Pot 1 promoveert? Ook dat zou goed nieuws zijn voor Ajax, aangezien het op de clubranking onder PSG, maar ver boven Lille staat. En de mannen van Ten Hag kunnen natuurlijk ook zelf de Europa League winnen om een plekje in Pot 1 veilig te stellen... Datzelfde geldt overigens voor Europa League-tegenstander AS Roma: de huidige nummer zeven van Italië kan als Europa League-winnaar alsnog de Champions League binnendringen.

Eredivisie-kampioen van 2022 in Pot 1?
Kortom: er moet nog het een en ander gebeuren voordat Ajax zeker is van Pot 2, maar de voortekenen zijn zeer gunstig. Een plek in Pot 1 is dus ook nog mogelijk, maar dat zal alleen gebeuren als Ajax dit seizoen de Europa League wint. De Amsterdammers hebben Nederland op weg geholpen naar plek zeven op de coëfficiëntenranking en mogen nu proberen zichzelf te belonen.

Voor de lange termijn zijn de perspectieven zelfs nóg rooskleuriger. De kans dat we de Eredivisie-kampioen van 2022 terugzien in die elite-Pot, is een stuk groter: in de Champions League-jaargang '22/'23 kan Nederland namelijk zijn dit seizoen veroverde zevende plek op de landenranking verzilveren. Als de Champions League- of Europa League-winnaar tegen die tijd ook in eigen land kampioen is geworden – zoals Bayern München in 2020 – is Pot 1 dubbel bezet en komt er een plekje vrij voor de kampioen van nummer zeven Nederland. Wat een weelde voor een land dat drie jaar geleden nog veertiende stond!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Bron: Bert Kassies

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Waar eindigt het Europa League-avontuur van Ajax?

Kwartfinale
14%
Halve finale
35%
Verliezend finalist
11%
Winnaar
40%
(2314 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws