Breaking news

LIVE: Ajax speelt tegen zichzelf bij RKC en wordt gered door de lat

Ajax slecht grens van 50 miljoen euro na Europa League-succes tegen Young Boys

Ajax slecht grens van 50 miljoen euro na Europa League-succes tegen Young Boys

Gepubliceerd: vrijdag 19 maart 2021 om 11:30vr 19-03-2021 om 11:30

Laatste update: vrijdag 19 maart 2021 om 11:53vr 19-03-2021 om 11:53

Ajax heeft het tweeluik met BSC Young Boys glansrijk doorstaan en speelt dit seizoen nog minimaal twee en maximaal vijf internationale wedstrijden. Wat hebben de Amsterdammers tot dusver verdiend en wat kan Ajax nog verdienen? VoetbalPrimeur geeft toelichting bij de cijfers van de twee laatst overgebleven Eredivisie-clubs.

Ajax – 50,5 miljoen euro
Ajax was voor de winterstop de enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League en heeft de jackpot binnengehaald. Vóór de eerste poulewedstrijd tegen Liverpool waren de Amsterdammers al verzekerd van 41 miljoen euro: een startpremie van 15,25 miljoen, een coëfficiëntafhankelijke premie van bijna twintig miljoen – Ajax was dit seizoen achttiende op de 'plaatsingslijst' van de Champions League – én zes miljoen euro aan tv-inkomsten. Omdat Ajax de enige Nederlandse club in de poulefase was, hoefde het deze tv-pot met niemand te delen.

De thuiswedstrijden tegen Liverpool, FC Midtjylland en Atalanta Bergamo moesten in een lege Arena gespeeld worden, waardoor Ajax geen extra recette-inkomsten kon bijschrijven. In de poulefase pakte het zeven punten, goed voor 6,3 miljoen extra: de UEFA deelt namelijk negen ton per behaald punt in groepswedstrijden uit. Als Ajax de achtste finales had gehaald, zou het in één klap een bonus van 9,5 miljoen euro bij mogen schrijven. In plaats daarvan werd er vijf ton binnengeharkt met het halen van de laatste 32 in de Europa League...

Bekijk hier onze YouTube-explainer, die we na de winterstop gemaakt hebben:

Ajax heeft dus bijna 48 miljoen overgehouden aan zijn Champions League-avontuur. Met tv-gelden én bonussen valt er nog best een aardig zakcentje te verdienen in de tweede competitie van Europa. De eliminatie van het Franse Lille OSC en het Zwitserse Young Boys hebben in elk geval bonussen van 1,1 miljoen en 1,5 miljoen euro opgeleverd: Ajax heeft hierdoor de grens van vijftig miljoen euro geslecht. In het meest gunstige scenario kan daar nog circa tien miljoen bij. Een plek bij de laatste vier is goed voor 2,4 miljoen bonus, een finaleplek levert 4,5 miljoen op en de winnaar van de Europa League mag nog eens vier miljoen bijschrijven.

Het zijn nog altijd bedragen die je in de Eredivisie niet kunt verdienen, al gaat Ajax de grens van honderd miljoen uit het successeizoen 2018/2019 sowieso niet aantikken dit seizoen. Bovendien moet het een deel van de Europese inkomsten nog afstaan aan het Eredivisie-solidariteitsfonds.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Europa League Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws