Update: FC Barcelona komt met statement over omstreden Super League

Update: FC Barcelona komt met statement over omstreden Super League

22-04-2021 19:24 Laatste update: 19:18
181

FC Barcelona weigert de Super League te begraven. Dat maakt president Joan Laporta duidelijk. Hij heeft donderdag voor het eerst gereageerd.

Barcelona is samen met Real Madrid de enige club die zich nog niet heeft teruggetrokken uit de Super League. Dat is niet zonder reden: Laporta gelooft nog steeds in de elitecompetitie, zal het project op dit moment niet verlaten en wil in gesprek met de UEFA.

"We zijn voorzichtig", reageert Laporta tegenover TV3. "Voor ons is het een noodzaak, maar het laatste woord is aan socios (Barça-leden, red.). De grote clubs zorgen voor de financiële middelen en we moeten die verdeling respecteren. Wat wij willen is een aantrekkelijke competitie, gebaseerd op sportieve verdiensten."

"Er is grote druk uitgevoerd op sommige clubs, meer het voorstel ligt nog altijd op tafel", vervolgt hij. "Wij doen grote investeringen, de salarissen zijn erg hoog en dit moet allemaal in ogenschouw worden genomen, rekening houdend met het sportieve aspect."

Het standpunt van Laporta is verklaarbaar: de Barça-president werd minder dan twee maanden geleden verkozen, waardoor hij amper een aandeel heeft gehad in de totstandkoming van de plannen. Zijn voorganger Josep Maria Bartomeu was daar verantwoordelijk voor.

Bovendien kampt Barcelona nog steeds met een megaschuld. De inkomsten van een Super League zijn daardoor meer dan welkom. Dit jaar moet de Catalaanse grootmacht minimaal 700 miljoen euro bezuinigen.

Update: FC Barcelona heeft via de officiële kanalen bevestigd dat het niet van plan is om uit de Super League te stappen. Het is voor het eerst dat de club een statement publiceert over de omstreden plannen. Barcelona schrijft wat Laporta al meldde in Spaanse media en is niet van plan om uit de Super League te stappen. 

'De gedachte achter deze competitie is dat de kwaliteit en aantrekkingskracht van het voetbal worden verbeterd, terwijl tegelijkertijd naar nieuwe formules voor solidariteit voor de hele voetbalfamilie wordt gezocht. De keuze is gemaakt met de overtuiging dat een afwijzing van deze uitnodiging om founding club te worden een historische fout zou zijn geweest', zo klinkt het in een statement.