Gullit woest op KNVB, geen social media-boycot in Nederland: 'Maag draait om'

30 april om 19:24

Ruud Gullit is woest op de KNVB, nadat de Nederlandse voetbalbond heeft besloten om dit weekend geen social media-boycot in te voeren vanwege toenemend racisme online. Vooral de reden waarom, steekt bij de voormalig Oranje-international.

De Engelse voetbalclubs kwamen met het initiatief en zijn van vrijdag 15.00 uur tot maandag 23.59 uur niet actief op social media. Later sloten zich daar ook de FIFA, UEFA en Formule 1 bij aan. Bij de KNVB bleef het echter stil. De reden: 'omdat er in Engeland een lange voorgeschiedenis is'. "En die voorgeschiedenis kennen wij hier niet en dan komt een boycot uit het niets, zei die woordvoerder. Maar men was even vergeten wat er onder meer in 2014 bij Oranje is gebeurd", aldus Gullit in De Telegraaf.

"Mijn maag draait hier van om", vervolgt Gullit, die spreekt namens de commissie Mijnals. "Ik heb hier vrijdagmiddag kennis van genomen en ik ben ongelooflijk teleurgesteld in mijn KNVB. Dit betekent dat mijn KNVB het gewoon niet voelt én niet wil zien wat er in dit land allemaal is gebeurd de afgelopen seizoenen."

Schokkend
Gullit haalt uit richting de hoge heren binnen de Nederlandse voetbalbond. "Er zitten bij de KNVB mensen die geen actie wíllen ondernemen. Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB, heeft goede bedoelingen. Hij heeft ons eerder gevraagd om hulp. Maar er zitten op andere plekken in Zeist mensen die dit niet willen. Ik hoor Jan Smit, de voorzitter van de rvc niet. Ik hoor Jan de Jong, directeur van de ECV, niet. Ik vind het schokkend wat hier nu gaande is."

De KNVB had een voorbeeld moeten nemen aan de Engelse voetbalbond, die wél initiatief durfde te nemen. "Ik vind het verschrikkelijk wat er nu gebeurt. Hoe kun je in hemelsnaam zeggen dat Nederland geen voorgeschiedenis kent en daarom niet meedoet? Bij de KNVB ziet men de urgentie niet. Waarom geen vuist maken? Toen de Super League moest worden stopgezet kwam de hele wereld in actie en was het met twee dagen klaar. Dat zou hier ook moeten."