Grapperhaus fel na Ajax-titelfeest bij Arena: 'onbegrijpelijk en verkeerd'

Grapperhaus fel na Ajax-titelfeest bij Arena: 'onbegrijpelijk en verkeerd'

Gepubliceerd: dinsdag 4 mei 2021 om 07:27di 04-05-2021 om 07:27

Laatste update: dinsdag 4 mei 2021 om 09:57di 04-05-2021 om 09:57

De gemeente Amsterdam en Ajax krijgen de nodige verwijten na het spontane titelfeestje bij de Johan Cruijff Arena. Onder meer demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de mensenmassa 'onbegrijpelijk, onverstandig en verkeerd'.

Dat hard ingrijpen zondag uitbleef, begrijpt Grapperhaus wel. "Want het dreigde op een gegeven moment gewelddadig te worden en uit de hand te lopen", zegt hij tegen De Telegraaf. "Dat kunnen we al helemaal niet hebben. Dat neemt niet weg dat ik het onbegrijpelijk vind dat mensen dit doen. Ajax is ook mijn cluppie, ik heb gewoon thuis op een schermpje gekeken."

Grapperhaus meent dat Ajax verantwoordelijkheid had moeten nemen. "Het is onverstandig en verkeerd. We willen zo snel mogelijk corona overwinnen. Dit soort dingen, dat maakt dat we niet verder kunnen met versoepelen. Dat had echt niet mogen gebeuren. Het leidt mogelijk toch weer tot problemen." Volgens de minister had het toelaten van fans bij de wedstrijd, geen verschil gemaakt. "Er is ook vastgesteld dat mensen die buiten stonden dat hoe dan ook zouden gaan doen. We hebben het de club niet moeilijk gemaakt."

Ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe noemt de situatie van zondag 'idioot' in gesprek met De Telegraaf. Hij spreekt van een 'klassenmaatschappij'. Baidjoe: „Dan doel ik op het niet handhaven bij dit evenement, wel bij andere. We zitten op een zeer ernstig niveau met besmettingen in Nederland, maar we doen even alsof er geen crisis meer is. Dit is geen spontaan event, maar werd al voorzien." Ook hij is kritisch op de kampioen. "Ajax had hier de kans om te laten zien dat zij de situatie ook heel hoog hebben zitten."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws