FC Utrecht haalt 'beste Griekse spits' in huis: 'Completer dan Giakoumakis'

FC Utrecht haalt 'beste Griekse spits' in huis: 'Completer dan Giakoumakis'

Gepubliceerd: dinsdag 4 mei 2021 om 12:00di 04-05-2021 om 12:00

Laatste update: dinsdag 4 mei 2021 om 12:08di 04-05-2021 om 12:08

FC Utrecht verzekerde zich eind april van de diensten van Anastasios Douvikas en heeft daar een belangrijke slag mee geslagen. Alexandros Christakos, journalist van het Griekse Sportime, zegt tegen VoetbalPrimeur dat er veel van de 21-jarige spits verwacht wordt.

Douvikas komt uit de opleiding van Asteras Tripolis en maakte afgelopen zomer de overstap naar Volos NFC, waar hij definitief is doorgebroken. De talentvolle aanvaller slaagde erin om in de defensieve Griekse competities dertien doelpunten te maken. "Dat wordt alleen nog maar indrukwekkender als je bedenkt dat Volos tegen degradatie strijdt, ongeveer veertig procent balbezit per wedstrijd heeft en gemiddeld twee keer op doel schiet per wedstrijd", laat Christakos weten aan deze website.

Ook John van 't Schip, bondscoach van het Griekse nationale elftal, riep Douvikas al eens op voor het grote werk. FC Utrecht, dat hem tot medio 2025 vastlegde, heeft dus een international in huis gehaald. "Die oproep was een beloning voor zijn succesvolle seizoen", legt de journalist van Sportime uit. "Op dit moment is hij de beste Griekse spits in onze eigen competitie. Hij is een moderne nummer negen met zijn kracht, zijn doelgerichtheid, de energie die hij in de wedstrijd legt en zijn professionaliteit."

De verwachtingen in Griekenland zijn, mede door het neergetelde transferbedrag van zeven ton, hoog. Spelers als Vangelis Pavlidis en Giorgos Giakoumakis bewezen zich al als doelpuntenmakers in de Eredivisie, maar Christakos verwacht dat de nieuwste Utrecht-aanwinst het nóg beter zal doen. "Douvikas is een echte nummer negen, meer dan Pavlidis dat is. Daarnaast is hij sneller en completer dan Giakoumakis en het belangrijkste: hij is jonger! Het enige dat hij nog mist is ervaring, maar dat is in de Nederlandse competitie nog niet zo'n probleem."

Dat de Domstedelingen erin zijn geslaagd om de talentvolle aanvaller naar Nederland te halen, is een verrassing. Diverse Griekse topclubs hoopten ook een slag te kunnen slaan. "Er was veel interesse en clubs als PAOK Saloniki en AEK Athene hadden zich al bij Volos gemeld. PAOK had zelfs al een mondelinge overeenkomst met de club, maar de speler zelf wilde liever naar het buitenland. Bij PAOK of AEK was hij tweede spits geworden, maar hij heeft bewust voor Utrecht gekozen omdat hij daar de eerste man is."

Christakos voorspelt dat zijn landgenoot het zal maken in de Eredivisie. "Stel je voor: Giakoumakis kan er 24 maken bij VVV-Venlo, dat nu lijkt te gaan degraderen. Utrecht speelt veel vaker op de helft van de tegenstander en doet dat nu nog zonder een echte nummer negen. Dat sterkt mij in mijn mening dat Douvikas de juiste keuze gemaakt heeft. Of hij naar het niveau van Ajax, PSV of Feyenoord toe kan groeien? Hij heeft er de kwaliteiten, het zelfvertrouwen en het neusje voor de goal voor. Alles is mogelijk."

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws