Qatar slaat terug na statement van onder meer Oranje: 'WK-kritiek ongepast'

Qatar slaat terug na statement van onder meer Oranje: 'WK-kritiek ongepast'

Gepubliceerd: woensdag 5 mei 2021 om 16:28wo 05-05-2021 om 16:28

Sjeik Thamer Al Thani, het hoofd voorlichting van de regering in Qatar, vindt de kritiek op zijn land vanwege het WK 2022 onterecht. Hij denkt dat het voortkomt uit onwetendheid.

Meerdere landen, waaronder het Nederlands elftal, Duitsland en Noorwegen, maakten rond hun WK-kwalificatieduels een statement tegen het schenden van de mensenrechten. Zo droegen de spelers van Oranje een shirt met de tekst 'Football Supports Change'.

"We staan achter voetbalbonden en spelers die opkomen voor de mensenrechten. Hun kritiek op het WK in ons land is echter ongepast", zegt Al Thani woensdag in gesprek met persbureau DPA. "Ik denk dat het voortkomt uit het feit dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen die ons land doormaakt. Qatar heeft duidelijk progressie gemaakt en zal dat blijven doen."

Qatar ligt met name onder vuur vanwege de behandeling van arbeidsmigranten. Volgens The Guardian kwamen de afgelopen tien jaar ruim 6500 buitenlandse arbeiders te overlijden, onder meer bij de bouw van de WK-stadions.

Volgens Qatar is het desondanks allemaal niet zo slecht gesteld. Al Thani wijst op de positieve ontwikkelingen. "We hopen op meer begrip van voetbalbonden, fans en spelers voor het proces dat Qatar moet doorlopen om bijvoorbeeld de arbeidswetgeving te herzien. Zo'n verandering kost tijd, maar het gaat snel."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws