Oranje-spelers en profs keren zich tegen 'weerzinwekkende omstandigheden' in Qatar

Oranje-spelers en profs keren zich tegen 'weerzinwekkende omstandigheden' in Qatar

14-04-2021 14:32 Laatste update: 14:40
91

De Oranje-internationals en de in Nederland actieve spelers en speelsters hebben aandacht gevraagd voor de werkomstandigheden van de stadionbouwers in Qatar. Zij hebben een petitie ondertekend waarin de FIFA wordt opgeroepen om actie te ondernemen, heeft spelersvakbond VVCS woensdag laten weten.

In 2010 werd het WK van 2022 aan Qatar toegekend en die keuze is van meet af aan omstreden geweest. In de loop der jaren is al veel geschreven over de 'moderne slavernij' in Qatar, maar nadat The Guardian berichtte over sterfgevallen, is de discussie in alle hevigheid losgebarsten. De VVCS en de spelers willen nu duidelijk maken 'dat er dringend actie ondernomen moet worden tegen de weerzinwekkende arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar', valt te lezen in het statement.

'Via de VVCS roepen zij de KNVB en FIFPro (de internationale spelersvakbond, red.), als wereldwijde spreekbuis van de spelers, op om al het mogelijke te doen om FIFA te bewegen druk uit te oefenen op de regering van Qatar', klinkt het. 'De in Nederland actieve profs en andere in het voetbal werkzame leden van de VVCS vinden bovendien dat de FIFA een fonds zou moeten vormen waaruit de families van de overleden arbeiders financieel ondersteund kunnen worden.' In Noorwegen en Australië zijn vergelijkbare acties gaande. De KNVB laat in een eerste reactie weten 'blij te zijn met de betrokkenheid'.

Tijdens de recente WK-kwalificatiewedstrijden is er door diverse landen aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in Qatar: zo kwamen de spelers van Noorwegen en Duitsland in t-shirts met de tekst 'Human Rights' het veld op. Het Nederlands elftal koos in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Letland voor 'Football Supports Change'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie