VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsbuiten

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: rechtsbuiten

24-05-2021 12:00
139

Het is weer tijd voor het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar! Jullie mogen iedere dag één speler per positie nomineren: deze keer is het de beurt aan de beste rechtsbuiten van het Eredivisie-seizoen 2020/2021.

Steven Berghuis (Feyenoord)
De Apeldoorner neemt Feyenoord al jaren bij de hand en was ook dit seizoen veruit de beste man aan Rotterdamse zijde. 'MVP' van de Eredivisie werd hij net niet, maar met achttien doelpunten en twaalf assists was hij zeker wel de man waar het om draaide in De Kuip. Ook bondscoach Frank de Boer heeft dat gezien en geeft Berghuis steeds vaker de kans in Oranje. Als de captain van de Stadionclub zich bij tegenslagen nog wat beter zou kunnen beheersen, lonkt er op 29-jarige leeftijd toch weer een mooie stap naar een buitenlandse club. Of weet Arne Slot hem te overtuigen?

Antony (Ajax)
Middels een Braziliaans sambanummer werd Antony afgelopen zomer verwelkomd in Amsterdam. De 21-jarige dribbelaar zou volgens trainer Erik ten Hag nog wel wat aanpassingstijd nodig gaan hebben, maar hij stond er vanaf minuut één. De seizoensouverture tegen Sparta werd met 0-1 gewonnen door een goal van de Braziliaan en ook toen boezemvriend en concurrent David Neres weer fit was, won Antony de concurrentiestrijd. Hij eindigde op negen goals en acht assists in zijn eerste Ajax-seizoen: een uitstekende score.

Noni Madueke (PSV)
In het systeem van PSV-oefenmeester Roger Schmidt is eigenlijk geen plaats voor een rechtsbuiten. Het geeft maar aan hoe multifunctioneel Madueke, het Engelse toptalent van de Eindhovenaren, ingezet kan worden. Hij speelde dit seizoen als één van de aanvallende middenvelders of als spits en wekte de interesse van de nodige Europese topclubs. PSV hoopt Madueke volgend seizoen in te kunnen zetten als opvolger van Donyell Malen of Cody Gakpo, maar wat te doen als er twintig miljoen geboden wordt op de aanvaller uit Londen?

Václav Cerny (FC Twente)
De Tsjech kreeg dit seizoen zijn laatste kans en heeft die met beide handen aangegrepen. Het is misschien gek dat er een speler met maar zestien gespeelde competitiewedstrijden aanspraak maakt op een plekje in het VP Elftal van het Jaar, maar in die duels was Cerny wel van onschatbare waarde voor Twente. Hij scoorde zes keer, bereidde zes doelpunten van ploeggenoten voor en leidde de Tukkers daarmee naar de subtop van de Eredivisie. Helaas voor de aanvaller raakte hij in januari zwaar geblesseerd en sindsdien won Twente nog maar twee wedstrijden. Zo belangrijk is Cerny.

Arjen Robben (FC Groningen)
Geen keuze gebaseerd op statistieken, maar een keuze uit het hart. Als er één rechtsbuiten is geweest die de gemoederen dit seizoen bezighield en de Eredivisie kleur probeerde te geven, was het Arjen Robben wel. De legende van FC Groningen maakte in september 2020 minuten, raakte vervolgens geblesseerd en had een half jaar nodig om daar goed genoeg van te herstellen. In de slotfase van de competitie was de Bedummer weer van de partij en liet hij zien waarom Groningen hem graag zou behouden. Laten we hopen dat Robben zelf er nog één jaartje aan vast wil plakken.

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar:
Keeper
Rechtsback
Centrale verdedigers
Linksback
Controleurs
Aanvallende middenvelders