Ajax moet met 'hagel schieten': 'Welke ruimte biedt strafmaat? Minimaal 1 jaar'

Ajax moet met 'hagel schieten': 'Welke ruimte biedt strafmaat? Minimaal 1 jaar'

01-06-2021 14:04
63

Marjan Olfers dicht Andre Onana weinig kansen toe in zijn beroep bij het sporttribunaal CAS. De doelman van Ajax hoopt op strafvermindering, nadat hij in februari voor twaalf maanden werd geschorst. Hij nam abusievelijk het verboden middel furosemide.

Olfers ziet geen juridische grondslagen voor een lagere straf. "De UEFA heeft al geconcludeerd dat Onana geen intentie tot valsspelen had; dit is de laagste straf die hij kon krijgen", zegt de hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam tegen Het Parool. "De regels zijn rigide. Als je kijkt naar het dopingreglement: is er sprake van een verboden stof? Ja. Hebben we schuld en verwijtbaarheid? Nee. Welke ruimte biedt dan de strafmaat? Minimaal een jaar."

Het voormalig lid van de raad van commisarissen van Ajax denkt dat Onana voor een haast kansloze missie staat. "Je kunt zeggen dat de schorsing disproportioneel is. De actie is dom, maar Onana gaat van dit middel niet beter keepen. Het is niet prestatiebevorderend, want furosemide is een maskeringsmiddel. Daar valt iets voor te zeggen, maar dit argument vindt geen grondslag in de dopingregels die we kennen." Tegelijkertijd benadrukt Olfers dat het CAS 'soms liberaler' is en dat het mensenwerk blijft. "Ajax kan met hagel schieten, in de hoop dat ze sympathie winnen."

Volgens Olfers is Onana als professioneel sporter uiteindelijk echter zelf verantwoordelijk. "Deze actie betekent kapitaalvernietiging voor Ajax. Als voetballer kun je niet zomaar medicatie nemen, het risico is enorm." De NOS meldde dinsdag dat de Kameroener hard op weg is naar Arsenal. Voor Ajax dreigt een absolute bodemprijs van twee miljoen euro.