'Ik zat heel boos voor de tv, het is totale verkrachting van Nederlandse voetbal'

'Ik zat heel boos voor de tv, het is totale verkrachting van Nederlandse voetbal'

04-06-2021 09:34
131

Kees Kist begrijpt helemaal niets van de keuze van Frank de Boer om het Nederlands elftal in een 5-3-2 systeem te laten spelen. Volgens de clubicoon van AZ past dat helemaal niet bij Oranje.

"Nee! het is de totale verkrachting van het Nederlandse voetbal", zegt Kist tegen De Telegraaf. "Ik heb negentig minuten lang heel boos voor de tv gezeten. Dit is zo Nederland niet eigen. Wij voetballen al decennia vanuit een stijl waarbij we dominant willen zijn in het veld. Dat is altijd zo geweest. We zijn een voetballand dat open speelt, dat druk zet en daardoor vaak domineert. Daar houden alle tegenstanders rekening mee."

Bovendien pakte het plannetje van de bondscoach helemaal verkeerd uit, oordeelt de 21-voudig Oranje-international. "Met vijf man achterin krijgen we toch nog twee goals tegen. Dan weet ik niet goed waar we mee bezig zijn. Hoe kunnen er met vijf verdedigers nog zulke gaten vallen? Ik snap dat je als coach iets wil uitproberen, maar dit systeem is voor landen als Italië of andere defensief ingestelde landen. Ga gewoon lekker terug naar 4-3-3, drukzetten en vastzetten van de tegenstander op hun eigen helft. Daar zijn we veel beter in."

Kist vindt dat De Boer een 'rommelige' indruk maakt. "Hij komt onrustig over. Dat kan ook met zijn twijfels over het systeem te maken hebben. Gaat dit wel goed? Ik zou voor vastigheid kiezen. Frank moet zeggen: 'Leuk al die discussies eromheen, alleen ik ga wel zó spelen. Ik heb met niemand wat te maken, ik pak die 4-3-3 terug'. Dan zal je zien dat het beter gaat."