Nederland wint uitzwaaiwedstrijd, maar nog genoeg hobbels richting eerste EK-duel

6 juni 2021 om 19:51

Met een overwinning op zak gaat het Nederlands elftal richting het EK. De uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië eindigde in het stadion van FC Twente in 3-0. Nederland begon zeer matig, maar kwam in de tweede helft meer los.

Het duel met Georgië was de laatste kans van Nederland om richting het EK het vertrouwen van de achterban te winnen. Het bekritiseerde 5-3-2 van bondscoach Frank de Boer werd na de wedstrijd tegen Schotland door de mangel gehaald, maar niet overhoop gegooid tegen Georgië. De Boer hield met twee nieuwe namen vast aan zijn formatie. Daley Blind en Maarten Stekelenburg keerden terug in de basis. Stekelenburg keepte voor het laatst in november 2016, Blind raakte in maart geblesseerd aan zijn enkel.

Net als tegen Schotland was het spel van Nederland tegen Georgië niet best. Sterker, het was meteen alle hens aan dek voor Nederland, dat al na één minuut een kans van Georgië incasseerde. Oranje kwam via een benutte strafschop van Memphis Depay wel al vroeg op voorsprong. De 1-0 verbloemde echter een hoop. Het spel van Nederland was bijzonder rommelig en bij vlagen zelfs slecht, terwijl Georgië, de nummer 91 van de wereldranglijst, serieuze kansen kreeg om Nederland pijn te doen. De kansen die de ploeg van De Boer kreeg, werden niet verzilverd.

Ook na rust maakte Nederland snel een doelpunt. Op aangeven van Memphis schoot Wout Weghorst de 2-0 binnen. De spits van VfL Wolfsburg had nog nooit gescoord voor Nederland, de ontlading was overduidelijk zichtbaar. Door de ruimere voorsprong kon Nederland meer risico nemen en daardoor oogde het wat florissanter, al was het geen moment écht overtuigend.

Dat had mede te maken met de gemiste kansen. Memphis kreeg er nog een, net als de ingevallen Donyell Malen. Ryan Gravenberch bepaalde de eindstand uiteindelijk op 3-0, waardoor de overwinning toch nog wat glans kreeg. Ook voor hem was zijn eerste Oranje-doelpunt.

Het oefenen is voorbij voor Nederland. Over precies zeven dagen speelt de ploeg van De Boer de eerste wedstrijd op het EK tegen Oekraïne. Daarna wachten confrontaties met Oostenrijk en Noord-Macedonië.