Van der Meijde: 'Een sleur, en er werd enorm gelekt uit de Oranje-kleedkamer'

9 juni om 09:42

Andy van der Meijde kijkt met gemengde gevoelens terug op het EK van 2004. Het Nederlands elftal strandde in de halve finale tegen Portugal en naarmate het toernooi vorderde, werd het er volgens de oud-international niet gezelliger op.

"Het was een moeizaam toernooi. Er was de wissel, maar er waren meer dingen die niet goed liepen", zegt Van der Meijde in De Telegraaf over zijn enige eindtoernooi. "Zo werd er enorm gelekt uit de kleedkamer. Als er een bespreking was geweest, dan ging wat er besproken was een uurtje later al over tafel in alle voetbal-talkshows."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Polen

  • logo

    Nederland

"Met de voorbereiding erbij zaten we ook veel te lang bij elkaar. Elke dag dezelfde gezichten. Op een gegeven moment zijn alle grappen al wel een keer gemaakt. Het werd echt een beetje een sleur. Eten, trainen, dan weer eten en dan weer trainen."

Van der Meijde wil 'niet te negatief doen', maar blikt ook terug op de gewraakte wissel van Dick Advocaat. Oranje verloor na een 2-1 voorsprong van Tsjechië, nadat uitblinker Arjen Robben door bondscoach Dick Advocaat was gewisseld voor Paul Bosvelt. "Eerlijk gezegd had ik verwacht dat ík gewisseld zou worden", aldus Van der Meijde.

"Mijn god, wat speelde ik die wedstrijd slécht. Toen Bosvelt aan de lijn verscheen, wilde ik al naar de kant lopen, maar het was Robben die eruit moest. Daarna gaven we die wedstrijd uit handen en was er heel veel kritiek op Advocaat. (...) Het hele land had het er over. Ik vond het ook wel sneu voor Advocaat. Hij was een driftige trainer, maar ook een warm mens."