Theo Janssen voorspelt Oranje-revelatie: 'De volgende stap is wel Europese top'

9 juni om 17:55

Theo Janssen houdt opnieuw een pleidooi voor Ryan Gravenberch in het Nederlands elftal. De negentienjarige middenvelder van Ajax moet de voorkeur krijgen boven Marten de Roon op het EK, zo stelt de oud-speler van Vitesse, FC Twente en Ajax.

"Dat vind ik een jongen die heel snel gekomen is en op het hoogste niveau heeft laten zien dat hij het aankan", vertelt Janssen aan Veronica Inside. "Verdedigend heeft hij kwaliteiten, aan de bal heeft hij kwaliteiten, hij kan een steekpass geven, een goaltje maken en hij heeft ook loopvermogen. Hij heeft de ideale mix voor een middenvelder."

Dat Gravenberch weinig ervaring heeft, ziet Janssen niet als probleem. "Op een gegeven moment moet je de kans krijgen. We hebben natuurlijk meer keuzes, maar als je Klaassen erin zet moet Wijnaldum weer naast Frenkie de Jong gaan spelen. Dan kom je bij Marten de Roon uit. Absoluut een prima speler. Alleen in het Nederlands elftal wil je daar toch iemand hebben met iets meer kwaliteit, zeker aan de bal. Gravenberch is daarin een betere speler."

Volgens Janssen heeft Gravenberch het in zich om uit te groeien tot revelatie van Oranje dit EK. "Ik hoop dat hij gaat spelen, ik vind het zó'n goede voetballer. Ik vergelijk hem een beetje met Paul Pogba, toen die bij Juventus echt heel goed speelde: vaardig aan de bal, sterk in de duels en een verbindingsspeler. Ik verwacht heel veel van hem."

Janssen haast zich te zeggen om Gravenberch niet te veel druk op te leggen, maar denkt desondanks al mee over een vervolgstap. "De volgende stap is wel Europese top. FC Barcelona? Waarom niet. Hij heeft tijd nodig, moet zich blijven ontwikkelen, maar dat soort clubs zijn dan niet uitgesloten."