Onrust bij Oranje-opponent: 'Die sprinten de 100 meter in 4 seconden'

11 juni om 13:17

Het is onrustig bij Oranje-tegenstander Oostenrijk in aanloop naar de EK-start. Zowel in het land als in de selectie is er veel te doen om de behoudende speelwijze van bondscoach Franco Foda, zegt Frenk Schinkels.

"Deze selectie heeft zeker veertien spelers die opgeleid zijn volgens de Red Bull-filosofie. Deze jongens worden wakker en sprinten de honderd meter in vier seconden nog voor het ontbijt", laat de tot Oostenrijker genaturaliseerde oud-prof weten aan Voetbal International.

Schinkels stelt dat spelers als Konrad Laimer, Xaver Schlager, Martin Hinteregger, Stefan Lainer en Christoph Baumgartner 'de tegenstander bij de strot willen grijpen'. Foda staat echter mijlenver van die speelwijze af. Bovendien laat hij zijn oren hangen naar de oude garde, bestaande uit David Alaba, Marko Arnautovic, Aleksandar Dragovic en aanvoerder Julian Baumgartlinger. "De hiërarchie is een probleem. De trainer zegt: 'Arnautovic is mijn man'. We hebben hem ook nodig, tegen Slowakije was hij een van de lichtpuntjes, maar je kunt niet gokken en wachten op de bevliegingen van één man."

"Alleen Ronald Koeman kan dat met Messi bij Barcelona", vervolgt de oud-speler van onder meer Feyenoord en AZ. "Maar Arnautovic voelt zich hierdoor wel de baas. Maar hij speelt het liefst tafelvoetbal, dan hoeft hij niet te bewegen. Met hem kun je in elk geval niet pressen of jagen, ja, alleen in een bos misschien. En Alaba behoort al jaren tot de beste verdedigers ter wereld bij Bayern München, maar hij denkt: Waarom kan ik in het nationale elftal geen spelverdeler zijn? Foda laat zijn oren naar hem hangen en stelt hem dus op het middenveld op."

Schinkels heeft een dringend advies voor de keuzeheer. "Deze jongens kennen allemaal dezelfde tactiek, ze hebben snelheid, zijn fysiek sterk en willen pressing spelen. Als je dat in je ploeg hebt, moet je je team ook zo laten voetballen. Foda heeft alleen een kans als hij het Red Bull-systeem gaat spelen. Doet hij dat niet, dan tekent hij zijn eigen doodvonnis."