Rouleren of vastigheid: voor- en nadelen voor Oranje en De Boer

Rouleren of vastigheid: voor- en nadelen voor Oranje en De Boer

19-06-2021 13:00 Laatste update: 23-06-2021 15:45
61

Bondscoach Frank de Boer staat voor een moeilijke keuze. In het laatste groepsduel met Noord-Macedonië staat er niets meer op het spel en dus zou die wedstrijd aangegrepen kunnen worden om veel spelers rust te geven. Maar of dat nou wel zo verstandig is? VoetbalPrimeur neemt de voor- en nadelen met je door.

Voordeel: overbelaste spelers kunnen even bijkomen
Frenkie de Jong is de speler in de Europese topcompetities met de meeste gespeelde wedstrijdminuten. De spelmaker van FC Barcelona is daarnaast ook één van de bepalende spelers van Oranje en dus valt er veel voor te zeggen om hem en anderen die de limiet al tegengekomen zijn, rust te geven. Op die manier kunnen ze even bijkomen, de krachten weer verzamelen en in de achtste finale topfit aan de aftrap verschijnen.

Voordeel: kans om 'twijfelgevalletjes' aan het werk te zien
Is het spitsenkoppel Memphis-Weghorst of Memphis-Malen de beste optie? Tegen Noord-Macedonië heeft de bondscoach de kans om eens wat anders te proberen en de PSV-spits de kans te geven. Eenzelfde mogelijkheid is er voor andere spelers die tegen de basis aanzitten, zoals Owen Wijndal en Ryan Gravenberch. Zonder enig risico kan De Boer oordelen of hij tegen Oekraïne en Oostenrijk de juiste keuzes heeft gemaakt.

Voordeel: nummers twaalf tot en met 26 blijven betrokken
Louis van Gaal wist het als geen ander: niet alleen de beoogde basiself, maar ook de wisselspelers moeten betrokken blijven bij het 'project Oranje'. Dat kan door ze op de trainingen het gevoel te geven dat ze erbij horen en vaak met ze in gesprek te gaan, maar dat kan ook door ze in wedstrijden met een iets minder groot belang speeltijd te geven. Het treffen met Noord-Macedonië is de perfecte aanleiding om elf anderen de kans te geven.

Voordeel: spelers die op scherp staan lopen geen risico
Marten de Roon kreeg tegen Oostenrijk een gele kaart en dat betekent dat hij, mocht hij in de laatste groepswedstrijd ook op de bon worden geslingerd, de achtste finale zal moeten missen. Het zou bijzonder onnodig zijn om dat risico te nemen en dus is het verstandig om de 'Golfbreker' van Atalanta aan de kant te houden tegen de Macedoniërs. Met Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Teun Koopmeiners zijn er genoeg spelers die hem adequaat kunnen vervangen.

Nadeel: goed ritme wordt onderbroken
Met twee overwinningen op zak zit het huidige basiselftal van De Boer er 'lekker in'. Waarom zou die positieve vibe dan doorbroken moeten worden door allerlei andere spelers op te stellen? Spelers van topclubs zijn het gewend om twee of drie wedstrijden in een week te spelen en zouden, met een vakantie na het toernooi in het vooruitzicht, prima in staat moeten worden geacht om ook tegen Noord-Macedonië gewoon een topprestatie op de mat te leggen.

Nadeel: systeem kan niet verder worden ingeslepen
Oranje speelde voorafgaand aan het EK maar twee oefenwedstrijden en heeft dus nu vier keer negentig minuten de tijd gehad om het gewenste 5-3-2-systeem in te slijpen. De laatste groepswedstrijd, die je eigenlijk ook als veredeld oefenduel kan bestempelen, is dus de ideale kans om zonder consequenties meer ervaring op te doen in de nieuwe formatie. Waarom dan met andere spelers iets heel anders gaan doen?

Nadeel: discussie over formatie kan weer oplaaien
Een scenario: bondscoach Frank de Boer kiest voor een 4-3-3-opstelling en posteert Steven Berghuis als rechtsbuiten. De Feyenoorder speelt een dijk van een wedstrijd, scoort twee keer en laat zien klaar te zijn voor meer speeltijd. De keuzeheer van Oranje is echter niet van plan om in de achtste finale weer 4-3-3 te spelen en haalt zich de toorn van de natie op de hals door terug te schakelen naar 5-3-2 en Berghuis op de bank te zetten. Onnodige reuring.

Nadeel: spelers zitten niet op reservebeurt te wachten
Voetballers willen spelen. Vraag het aan Frenkie de Jong, die dit seizoen al meer dan 5500 minuten speelde. Vraag het aan Daley Blind, die na een enkelblessure voorzichtig gebracht moet worden. Vraag het aan Wout Weghorst, die zijn doelpuntentotaal wil opvijzelen. Niemand wil ernaast worden gezet en toekijken hoe de wisselspelers het misschien wel beter doen dan verwacht. Als de elf basisspelers het mogen zeggen, staan zij er maandag 'gewoon' in.

Nadeel: scheve gezichten als niet iedereen een kans krijgt
Als je wijzigingen doorvoert, moet je het goed doen. Vijf wisselspelers die speeltijd krijgen betekent net zo veel reserves die teleurgesteld zijn dat zij niet ook de wei in mogen. 'Waarom mag hij wel en ik niet?' Dat gevoel wil je nou juist net niet hebben tijdens een eindtoernooi en daarom is rouleren een enorm risico. De taak voor De Boer is om goed aan te voelen wat zijn spelers willen en de sfeer onderling optimaal te houden. Wisselingen brengen dat in gevaar.